Forfatteren skrev på det meste, på baksiden av regninger og på begge sider av papirlapper han måtte ha for hånden der og da når ideer, tanker og språklige lykketreff meldte seg.
Og gamle, avrevne kalenderlapper og blyant ser det ut til at Knut Hamsun har hatt for hånden til en hver tid, også om nettene.
Les også:
– Når han våknet, kunne han notere ned ideer og formuleringer på baksiden av slike kalenderblad, forteller forskningsbibliotekar Sigbjørn Grindheim ved Nasjonalbiblioteket.
Kaldenderlapper vil være motiv på bannerne som kommer til å prege Karl Johans gate når hovedstaden åpner jubileet med utstilling og utendørs teaterstunt i Oslo sentrum 19. februar, ifølge Grindheim.
Også invitasjonskortene til ulike arrangementer under jubileet vil ha kalenderlapper som motiv, forteller han.
Noterte og noterte
Forskningsbibliotekar Sigbjør Grindheim med unikt Hamsun materiale i Najsonalbiblioteket.
Foto: Roald, Berit / SCANPIXGrindheim viser NTB dusinvis av slike kalenderblad som utgjør notater til romanen «August», den andre boken i Hamsuns Landstryker-trilogi.
«Du er blitt mer og mer som et kreatur. Du snakker ikke til meg uten at jeg spør», står det på baksiden av ett av kalenderlbladene, alle sirlig ordnet i en konvolutt som Listerud forteller utelukkende inneholder skisser til romanen”August”.
Sitatet skulle bli den kvikke, rotløse altmuligmannen Augusts hjertesukk over sin mer trege venn Edvard, kameraten som hadde mer tungsindig legning og ikke helt greide å frigjøre seg fra sine røtter, mens slepte dem etter seg hele livet.
Rablet om nettene
«Jeg har alltid hat det med at rable ned litt om Nætterne etter et Par Timers Søvn, det er verken fugl eller Fisk om Morgningen, bare Løse Lapper, jeg har ikke anden Klad», skrev Hamsun i et brev til sin forlegger.
Hamsun var ikke endimensjonal; biografien forteller at han både var ekstremt sparsommelig og et ødeland med penger.
Skrivebordet i skrivestua på Nørholm hadde nobelprisvinneren laget av en gammel, kassert dør. Best skal han ha likt å skrive i spartanske omgivelser. Innimellom kunne han øse ut penger, også andres, på andre så vel som seg selv. Formuen til sin første kone gjorde han kraftige innhogg i ved rulettbordene på flere europeiske kasinoer.
Flere hundre notater
Hundrevis av notatlapper finnes i Hamsun-materialet på Nasjonalbiblioteket, forteller Listerud. Han viser NTB eksemplarer der forfatteren har formulert skarpe, ironiske og nådeløse kommentarer om prominenser i sin samtid.
– Men det er ikke alltid klart om det er forfatterens egne meninger eller om det er noe han har tenkt å la personene i romanene uttrykke, sier Grindheim.
En av lappene NTB fikk se, bar med sine stikkord og to setninger mer preg av å være en idé eller disposisjon til en roman: « Flere- mange ble religiøse. Lidderligheten tok oppsving. (Først dette – så religiøsitet). Mange løsbørn»
På baksiden av et annen kalenderlapp ser det ut til at forfatteren holder åpent om den ustadige jordomseiler August, hovedpersonen i romanen «August», skal forbanne seg selv eller sin tungsindige venn Edvard:
«For eksempel skal Fan ta mig/dig hvis jeg/du ikke holder opp!» står det sirlig skrevet med blyant på baksiden av et kalenderblad som viser torsdag 16. februar 1928.
Og kanskje har han gledet seg over det han kalte « et språklig lykketreff» da han på et kalenderblad noterte: «Det var Hjerte i de Øine/ det Blik».