NRK Meny
Normal

Skremt av russisk opprustning

Et flertall i Forsvarskomiteen på Stortinget ønsker å styrke Forsvaret i Nord-Norge.

Stridsvogner fra Forsvaret
Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

- På grunn av dagens forsvarsbudsjett har ikke Norge et forsvar som er i stand til å ivareta våre interesser.

Det mener medlem av forsvarskomiteen på Stortinget, Per Roar Bredvold fra Fremskrittspartiet.

FrP-politikeren er kritisk til at norske styrker er bundet opp til oppdrag i Afghanistan og andre steder i verden. Pr. 11. juni 2007 hadde Norge omlag 700 personer i utlandet, og flere kan det bli.

- Regjeringen driver og vurderer om vi skal dra til Sudan og da er det ikke så mye igjen i Norge for å ivareta våre interesser. Vi har fått et forsvar som er mer tilstede i utlandet enn f. eks i Nord-Norge, sier Bredvold.

Kraftig redusert i nord

Nå mener Bredvold at Forsvaret i Nord-Norge må rustes opp. Siden 1985 har antall stående styrker i Nord-Norge blitt redusert fra ca 7000 til 2000. Mobiliseringsstyrken er redusert fra 130 000 til 50 000.

Antall kampfartøy i Sjøforsvaret er redusert fra 80 til 27 i dag, mens Luftforsvaret stort sett har opprettholdt beredskapen.

Den økte russiske militære aktiviteten i nord gjør at man nå må handle, mener Bredvold.

- Forsvaret har fått stadig mindre penger å bruke og da har man dessverre ikke hatt nok penger til å prioritere Nord-Norge. Man har heller ikke hatt nok penger til å kjøpe nytt utstyr, vedlikeholde det utstyret man har og drive Forsvaret på en forsvarlig måte. Nå må det skje noe, sier Bredvold.

Russisk opprustning

Totalt 6 av 8 medlemmer i komiteen mener nå at Forsvaret i Nord-Norge må styrkes. Spesielt etter hendelsene i forrige uke hvor jagerfly fra Bodø hovedflystasjon tre ganger måtte på vingene for å identifisere russiske bombefly utenfor norsk luftterritorium. Les mer HER .  

Det russiske forsvaret er ifølge Newsweek lovet 189 milliarder dollar over en femårsperiode av presidet Vladimir Putin. Dette gjør at russerne nå er i stand til å ruste opp sitt forsvar og øve langt mer enn tidligere, ifølge flere eksperter.

- Dette viser bare at vi må ha et forsvar som kan ivareta vår suverenitetshevelse. Deriblant mener Arbeiderpartiet at det er helt nødvendig å ha jagerfly, sier 1. nestleder Signe Øye i Forsvarskomiteen på Stortinget.