Hopp til innhold

«Hvis du ikke sender dette videre til 17 stykker kommer du til å dø»

Det lyder teksten i en SMS som blir sendt ut til norske barn. På Saltvern barneskole i Bodø har de fleste av sjetteklassingene opplevd å få skremmende kjedebrev på sosiale medier.

Barnevakten

SKREMMENDE INNHOLD: Meldingene som dukker opp på barnas sosiale kontoer på nett har ofte innhold som er både truende og skremmende. – Jeg har nettopp fått en sånn om mora mi, om at hun kom til å dø hvis jeg ikke sendte det videre. Jeg tror jo ikke på det, men sendte det videre likevel. Jeg vil jo ikke at det skal skje henne noe, sier Thea (11).

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

Såkalte «kjedebrev» er ikke noe nytt fenomen. Men det som før måtte kopieres for hånd på papir, kan nå enkelt sendes videre på internett og sosiale medier.

Og meldingene som dukker opp på barnas sosiale kontoer på nett har ofte innhold som er både truende og skremmende.

– Jeg har nettopp fått en sånn om mora mi, om at hun kom til å dø hvis jeg ikke sendte det videre. Jeg tror jo ikke på det, men sendte det videre likevel. Jeg vil jo ikke at det skal skje henne noe, sier Thea (11).

Sammen med klassekameratene Mie, Anette, Espen, Petter og Frida – alle 11 år og elever i sjette klasse ved Saltvern barneskole i Bodø, forteller de om meldingene som ofte dukker opp på sosiale medier.

– Noen ganger er jeg redd for å sove. Vi har skrått tak, og da er det lett for andre å klatre inn vinduet. Når man da får en melding om at en mann kommer til å klatre opp og drepe deg hvis du ikke sender meldingen videre, blir man nervøs selv om man egentlig vet at det bare er juks, forteller Thea videre.

Petter forklarer at meldingene kan omhandle både mennesker og dyr.

– Jeg har fått meldinger som går på at hvis man ikke deler den, så dør det en hest i skogen eller noe sånt. Eller så kommer det en dame inn på rommet ditt klokka 12 på natta og dreper deg, sier han.

(artikkelen fortsetter under)

Barnevakten

LITE MORSOMT: Meldingene som dukker opp på barnas sosiale kontoer på nett har ofte innhold som er både truende og skremmende, forteller sjetteklassingene ved Saltvern barneskole i Bodø. Fra venstre: Espen (11), Mie (11), Frida (11), Thea (11), Petter (11) og Anette (11).

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– Uhyggelig lesning

Kjellaug Tonheim Tønnesen

Rådgiver hos barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, forteller at de jevnlig blir kontaktet av barn og foreldre som reagerer på ordlyden i kjedebrevene.

Foto: Barnevakten / NRK

Rådgiver hos barnevakten, Kjellaug Tonheim Tønnesen, forteller at de jevnlig blir kontaktet av barn og foreldre som reagerer på ordlyden i kjedebrevene.

– Disse meldingene går på at man skal sende meldingen videre innen en gitt tid, og hvis det ikke skjer så vil det skje fryktelige ting, sier hun.

Truslene går ofte på at venner, familie eller mottakeren selv blir drept, dersom man ikke sender budskapet videre til andre.

– Det er veldig uhyggelig for barn å lese dette, fordi det er veldig konkretisert og malt ut, fortsetter Tønnesen.

(under kan du lese er et utdrag fra et av kjedebrevene Barnevakten har blitt kontaktet om)

iPhone barnevakten

Ifølge Tonheim Tønnesen er det nok vanskelig å bli helt kvitt disse truende kjedebrevene som spres mellom barn, fordi de flytter seg fra medium til medium.

Fra sine skolebesøk har Barnevakten blitt fortalt om kjedebrev som spres på både Facebook, Instagram, Skype og Kik, som er en mobilapp brukerne kan sende private meldinger seg i mellom med.

- Så lenge det finnes en sosial arena der det er lett å dele tekst, vil barna spre meldingene videre i frykt for hva som vil skje hvis de ikke gjør det, sier Tonheim Tønnesen.

– Lite morsomme

Tilbake på skolen i Bodø tror barna at noen lager slike meldinger for å skremme andre.

Barnevakten

Mie (11) og Thea (11) tror det er lett å bli paranoide over slike meldinger. – Når jeg sender videre, får jeg det ofte i retur. Så det er tydeligvis ikke bare meg som blir nervøs, sier Thea (til høyre).

Foto: Lise Forfang Hagen / NRK

– Jeg fikk en melding en gang om at jeg måtte legge ut et bilde på Instagram-kontoen min, ellers så kom jeg til å dø i natt eller noe sånt. Jeg tenker at det bare er tull, og at noen lager disse meldingene for å skremme andre, sier Anette.

Frida er enig, og synes slike meldinger er lite morsomme.

– Jeg tror noen lager sånne meldinger for å skremme folk, og for å se hvor mange som sender videre. Jeg synes det er slemt, og kunne aldri gjort noe slikt selv, legger hun til.

– Jeg pleier å overse slike meldinger, og gjør ikke noe med det. Men jeg har det jo i bakhodet, og blir mye mer forsiktig når jeg skal gå og legge meg, skyter Anette inn.

Vennegjengen fortsetter med å ramse opp ulike eksempler på beskjeder de har fått, og forteller om fryktelige trusler dersom ikke budskapet spres videre.

De tror ikke de er alene om å bli urolige av disse meldingene.

– Når jeg sender videre, får jeg det ofte i retur. Så det er tydeligvis ikke bare jeg som blir nervøs, sier Thea.

– Kan virke skremmende

Tønnesen mener det er viktig at foreldre forklarer at dette bare er oppspinn.

– Gjerne snakk med barna om dette, slik at barna vet at de voksne vet om at det finnes slike meldinger. Disse meldingene kan virke skremmende, og da er det fint om man snakker om det og bryter lenken sammen, avslutter hun.