NRK Meny
Normal

Skrekkslagne vitner til branndrama

Da nabohuset begynte å brenne hentet beboerne ved asylmottaket brannslanger og hjalp til med slokkingen. En person er savnet etter den dramatiske brannen i Lødingen.

Video Brann i Lødingen

Se video. Foto: Aras Khalid Ahmadi

Like før klokken 07 fredag morgen bråvåknet beboerne på asylmottaket i Lødingen av at nabohuset stod i full fyr. Flere av beboerne kastet seg rundt og fikk hentet opp vannslanger og deltok i slokkingsarbeidet.

Ikke lenge etter var huset såpass overtent at de 60 asylsøkerne måtte evakueres.

– Vi fikk ut alle som var inne. og startet nedkjøling av mottaket med vannslange. De fleste tok det med fatning, men noen ble nok sikkert skremt. Huset ligger veldig nært mottaket vårt, kanskje ikke mer enn 5-6 meter, forteller Rolf Brun, som jobber ved asylmottaket til NRK.no.

Brann i Lødingen

Litt før kl 10 i dag tidlig så det slik ut på brannstedet i Lødingen.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Huseier savnet

Èn person er savnet etter den kraftige brannen.

– Huseier er savnet. Hvorvidt han befant seg i huset eller ikke da det begynte å brenne vet vi ikke helt ennå. Det har ikke vært mulig for brannmannskapene å ta seg inn i boligen, sier stabssjef i Midtre Hålogaland politidistrikt.

Asylmottaket i Lødingen evakuert etter brann.

Beboerne ved asylmottaket i Lødingen ble evakuert til idrettshallen.

Foto: Kristine Vikjord Rist

Nedringt av folk som vil hjelpe

Beboerne ved asylmottaket ble evakuert til idrettshallen i bygda hvor Røde Kors, ordføreren i Lødingen og ansatte ved idrettshallen sto klar med varme pledd og frokost.

Like etter begynte telefonene å ringe. Flere personer i Lødingen-området ønsker å gi husly til beboerne som ble evakuert etter den dramatiske brannen.

– Folk fra alle kanter i Lødingen tilbyr husly til beboerne. Alle har hørt om brannen og ringer for å spørre om de kan hjelpe oss med noe, sier mottaksleder Tom Helge Birkestrand.

Hva tenker du om det?

– Jeg har gitt beskjed om at vi må sende blomster som takk for tilbudene. Jeg blir helt rørt av det, sier mottaksleder Tom Helge Birkestrand.

Asylmottak evakuert i Lødingen

Beboerne fikk servert mat i idrettshallen mens de venter på at de får dra tilbake til asylmottaket.

Foto: Katrine Vikjord Rist

Brannen slukket

Brannvesenet har nå slukket brannen. Politiet må vente til i morgen før de kan søke etter den savnede huseieren.

Årsaken er at brannvesenet skal få nedkjølt branntomta og til at skorsteinen er revet slik at det er trygt å starte søk.

I nabobygget ble 60 asylsøkere evakuert, og disse får antageligvis flytte tilbake til mottaket igjen. Foreløpig er det for tidlig å si noe om når asylsøkerne kan flytte tilbake.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.