NRK Meny
Normal

I år holdt skreifiskerne seg på land natten gjennom

Det går vanligvis svært livlig for seg når skreifiskerne samles til fest, men i år har deltakerne i VM i skreifiske holdt seg på matta. Og på land.

VM i skreifiske 2014

Lørdag var det idyllisk i havnen i Svolvær, og idyllen holdt seg utover natten. Politiet fikk faktisk ikke en eneste melding om deltakere som skapte trøbbel.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Motsetningene er store til mesterskapet for to år siden. Da måtte fire fulle menn fiskes opp fra havnebassenget etter å ha falt utfor brygga i Svolvær.

Under årets mesterskap gikk det atskillig roligere for seg. Politiet fikk faktisk ikke en eneste melding om deltakere som skapte trøbbel.

Henning Tokerød og Marc van Assel

I 2012 måtte Henning Tokerød og Marc van Assel hjelpe opp en mann som falt i havet under VM i skreifiske.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Jeg kan ikke huske at det har skjedd tidligere. Det har vært veldig stille og rolig, sier Lisbeth Hansen som har jobbet som operasjonsleder i Midtre Hålogaland politidistrikt siden 2008.

Natt til lørdag ble riktignok en mann satt i fyllearresten, mens to andre ble bortvist fra sentrum. Men resten av mesterskapet forløp uten problemer. Hansen skryter av arrangørene og vaktholdet, men tror også de har fått god hjelp av værgudene.

– Det har vært snø og skikkelig skitvær. Det legger nok en demper på feststemningen.

Mangfoldig

Arrangementet er todelt med norgescup på fredag og verdensmesterskap på lørdag. Det er dobbelt så mange deltakere i VM-konkurransen, og reiselivsnæringa anslår at 5.000 tilreisende ankommer Svolvær helgen mesterskapet blir gjennomført.

Det gir vanligvis bråk, men ikke denne gangen.

– Vi bruker å ha noen personer på havet i løpet av natten. De aller fleste oppfører seg, men det blir litt fyll med en så mangeartet gruppe. Det er mange som samles under et slikt arrangement, sier Hansen.

Samme resept som tidligere

Willy Jansen

VM-general Willy Jansen er strålende fornøyd med årets mesterskap.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Og kanskje er det værholdene som gjorde at politiet ikke trengte å bryte inn i festlighetene denne gangen.

– Vi har ikke gjort noe annerledes enn tidligere i år, sier Willy Jansen som er leder av VM-komiteen.

Arrangørene samarbeider med politiet og får i tillegg hjelp fra Røde Kors og Sivilforsvaret som holder et øye med kaikantene.

Jansen forteller videre at sikkerheten alltid er i høysete, og er strålende fornøyd med at alt har gått bra i år.

(artikkelen fortsetter under)

VM i skreifiske

75 tonn skrei har årets deltakere hentet opp fra havet. Det er på grensen til hva arrangørene klarer å håndtere.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Rekordfangster

Bra har det også gått for fiskerne på havet. Under norgescupen på fredag ble det tatt opp rekordmye 40 tonn skrei. Arrangørene så seg dermed nødt til å halvere fisketiden under lørdagens verdensmesterskap til tre timer. Likevel endte fangstallene på 35 tonn.

De store mengdene som fiskes i løpet av helgen gjør at Jansen vanskelig ser for seg at de kan ta imot flere enn årets 622 påmeldte deltakere i 2015.

– Alt avhenger av fiskemengdene. Blir det som i år ser vi ikke for oss at vi kan bli større, for fisken skal håndteres når den kommer på land. Vi har heldigvis snille fiskemottak som tar hånd om det vi ikke klarer, sier Jansen.