Hopp til innhold

Norsk skrei gjør stor suksess i Spania

Den norske eksporten av torsk til Spania er mer enn doblet på et år. I januar ble det eksportert torsk for 7,5 millioner kroner.

Odd Robertsen fra Snarset i Bø leverer stor fin skrei til Nergård Bø AS 11.april 2012.

Norsk skrei blir mer og mer populært i kriserammede Spania.

Foto: Bjørnar Hansen

Lisbeth Berg Hansen

Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Trond Vestre / NRK
Espen Hansen

Espen Hanson.

Foto: Marius Fiskum © Norges sjømatråd

I fjor eksporterte Norge 146 tonn fersk hel torsk til Spania.

Et år senere har tallet doblet seg til 329 tonn.

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen skal reise til Madrid, og gleder seg stort over den norske suksessen.

– Gastronomien i Spania hyller Norsk skrei for både kvalitet og smak. Det er veldig hyggelig etter som vi har mer torsk og skrei enn noen gang før, sier Berg-Hansen til NRK.

Espen Hanson jobber hos Norsk Sjømat, og er den norske utsendingen til Spania.

– Topp kokkene i Spania har omfavnet skreien og betrakter den som en av de virkelig store hvitfiskene på markedet i Spania, forteller Hanson til NRK.

Kriserammet Spania

Landet sliter økonomisk, men satser allikevel stort på norsk fisk.

– Jeg tror det vil være dristig av oss å tro at vi er immune mot effektene av den økonomiske situasjonen Spania er i. Derfor er det veldig viktig å være til stede og tilby kvalitetssjømat, sier Berg-Hansen.

Hun mener dette er viktig for å ikke falle ut av et godt marked, men øke inntekten.

– Dette er jeg veldig opptatt av, sier hun til NRK.

Espen Hanson mener at den norske suksessen i Spania ikke er tilfeldig.

– Det er et ganske stort trykk på PR, direkte markedsføring i TV og på tilstedeværelse i både restaurant og retail markedet i Spania, sier Hanson.

Håper på økt salg

Fiskeri- og kystministeren mener at potensialet for å eksportere mer er stort.

– Jeg håper denne økningen også vil si noe om potensialet til å øke salget av fersk kvalitetsskrei og sjømat ytterligere til Spania.

Bacalao

Bacalao er en populær rett i den spanske kjøkken hvor skrei er hovedingrediens.

Foto: Pernille Wroldsen / NRK