Skreien fra Norge selges i Stockholm dyrere enn tunfiskfilet og sverdfiskfilet, skriver IntraFish.
– Skreien går bra. Folk vet hva skrei er og de ser reklame over alt. Vi hadde nylig en egen utstilling på skrei, sier fiskehandler Fredrik Magnusson i fiskedisken i Ica Maxi Nacka i Stockholm til IntraFish.
I butikken går tunfiskfilet for 389 kroner per kilo, sverdfisk for 349 kroner, men et ryggstykke av skrei går for hele 399 kroner per kilo. Over dobbelt så dyrt som de fleste butikkene i Norge.
– Det er et lite volum som går til så høy pris til dem som har betalingsvilje for høy kvalitet. Det meste av skreien går til adskillig lavere pris, men dette viser at skreien er en ettertraktet og eksklusiv råvare, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Geir Bakkevoll til NRK.
- Les også:
Øker eksporten
Nordmenn spiser mer skrei og torsk enn tidligere, og fiskeprisene skyter derfor i været.
Eksporten av fersk torsk, inkludert filet, økte i februar med 18 millioner kroner eller 6 prosent, til totalt 299 millioner kroner sammenlignet med februar i fjor. Norge eksporterte skrei for 44 millioner kroner i februar. Eksportert volum var 1 409 tonn.
I fjor spiste nordmenn nesten dobbelt så mye torsk som 2013. Det ble for eksempel spist nesten 80 prosent mer fersk torskefilet under fjorårets skreisesong.
Etter en trøblete start med mye dårlig vær, har årets skreifiske tatt seg kraftig opp i påska.
– Det har vært svært god eksport de siste ukene. Etterspørselen er også stor, slik at prisene holder seg oppe, sier Bakkevoll.
- Les også:
- Les også:
Liker også laks
Men det er ikke bare skreien som svenskene kjøper fra Norge.
– Vi elsker laks. Det er falukorv fra havet. Laks er ikke lenger luksusmat, men hverdagsmat, og den kommer i alle varianter, sier Magnusson i fiskedisken.
Laksefilet går for 249 svenske kroner kiloet.
- Les også:
- Les også: