Hopp til innhold

Fersk skrei selges for 400 kroner kiloet i Stockholm

Skrei er blitt eksklusiv vare hos Söta bror. På et ICA-marked i Stockholm går den for 399 kroner per kilo.

Skrei selges for 399 kroner per kilo på Ica Maxi Nacka i Stockholm

LUKSUS: Skrei er luksus i fiskedisken i Stockholm. 399 kroner per kilo koster det.

Foto: Bent-Are Jensen / IntraFish

Skreien fra Norge selges i Stockholm dyrere enn tunfiskfilet og sverdfiskfilet, skriver IntraFish.

– Skreien går bra. Folk vet hva skrei er og de ser reklame over alt. Vi hadde nylig en egen utstilling på skrei, sier fiskehandler Fredrik Magnusson i fiskedisken i Ica Maxi Nacka i Stockholm til IntraFish.

I butikken går tunfiskfilet for 389 kroner per kilo, sverdfisk for 349 kroner, men et ryggstykke av skrei går for hele 399 kroner per kilo. Over dobbelt så dyrt som de fleste butikkene i Norge.

– Det er et lite volum som går til så høy pris til dem som har betalingsvilje for høy kvalitet. Det meste av skreien går til adskillig lavere pris, men dette viser at skreien er en ettertraktet og eksklusiv råvare, sier kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd, Geir Bakkevoll til NRK.

Øker eksporten

Nordmenn spiser mer skrei og torsk enn tidligere, og fiskeprisene skyter derfor i været.

Eksporten av fersk torsk, inkludert filet, økte i februar med 18 millioner kroner eller 6 prosent, til totalt 299 millioner kroner sammenlignet med februar i fjor. Norge eksporterte skrei for 44 millioner kroner i februar. Eksportert volum var 1 409 tonn.

Fiskehandler Fredrik Magnusson på Ica Maxi Nacka i Stockholm

Fiskehandler Fredrik Magnusson på Ica Maxi Nacka i Stockholm

Foto: Bent-Are Jensen / IntraFish

I fjor spiste nordmenn nesten dobbelt så mye torsk som 2013. Det ble for eksempel spist nesten 80 prosent mer fersk torskefilet under fjorårets skreisesong.

Etter en trøblete start med mye dårlig vær, har årets skreifiske tatt seg kraftig opp i påska.

– Det har vært svært god eksport de siste ukene. Etterspørselen er også stor, slik at prisene holder seg oppe, sier Bakkevoll.

Liker også laks

Det er fra skreiens debut på Harrods forrige uke. Kokken på bildet er Simon Hulstone,

NYE MARKEDER: Norsk sjømat finner stadig veien til nye markeder i utlandet. Her fra skreiens debut på varemagasinet Harrods i London i fjor. Kokken på bildet er Simon Hulstone som, i likhet med skreien, kom rett til Harrods fra Myre.

Foto: Norges Sjømatråd

Men det er ikke bare skreien som svenskene kjøper fra Norge.

– Vi elsker laks. Det er falukorv fra havet. Laks er ikke lenger luksusmat, men hverdagsmat, og den kommer i alle varianter, sier Magnusson i fiskedisken.

Laksefilet går for 249 svenske kroner kiloet.

Svenskene har oppdaget skreien

I løpet av de siste årene har også svenskene oppdaget norsk skrei.

Foto: Norges Sjømatråd