Hopp til innhold

Skoletallene: – Godt å ikke bare sitte ved en pult hele tida

Over 8.500 søkere til videregående opplæring i Nordland, men færre søker seg til fylkets største skoler.

Tømrerelev Katrine Hågensen

Tømrerfageleven Katrine Hågensen fra Mosjøen er vant med å være eneste jentene i mange situasjoner.

Foto: Vilde Bratland Erikstad / NRK

1. mars gikk fristen for å søke seg til videregående opplæring ut, og i dag kom resultatet. I alt 8677 elever har søkt videregående opplæring i Nordland.

Bodø, Polarsirkelen og Bodin videregående skoler hadde flest søkere, med henholdsvis 1390, 1058 og 804 unge håpefulle.

Blant fagene med oppgang i søkertall er helse- og oppvekstrelaterte fag, noe som føyer seg inn i en økende trend de siste årene.

– Dette er arbeidskraft det er stort behov for. Og vi må fortsett ha trykk på jobben med å skaffe læreplasser i kommunene, sier fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen i en pressemelding.

Nedgang i søkere til elektrofag

Fylkesråd Hild Marit Olsen

Fylkesråd Hild Marit Olsen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

I Nordland fullførte kun 64 prosent av dem som startet på videregående i 2009 utdanningen. Tallene for yrkesfag er 50 prosent, noe som er cirka 10 prosentpoeng dårligere enn sammenlignbare fylker som Nord-Trøndelag og Rogaland.

Antall søkere til elektrofag gikk ned i år. I Salten har det vært en økning i søkere til byggfag, men en nedgang på Helgeland og i Lofoten.

I disse dager avholdes Prosjekt Skolekonkurranser over hele landet hvor yrkesfagelever konkurrerer mot hverandre. I dag var det elever fra tømrerfag fra hele fylket som skulle til pers i Bodø.

– Jeg har hatt interessen siden jeg var liten. Det er artig å gjøre noe utenom det vanlige, sier Katrine Hågensen fra Mosjøen, den eneste jenta i dagens konkurranse.

Eneste jente

Vinneren av konkurransen får være med i NM. Målet er å fremme fag- og yrkesopplæringen i Norge.

– Jeg er vant med å være alene jente i alle slags situasjoner. Men verken læreplass eller jobb bekymrer meg. Man trenger snekkere.

– Hvor viktig er yrkesfag?

– Yrkesfag er viktig for å få ungdommer i jobb. Det er bra å ikke bare sitte ved en pult hele tida. Jeg liker faget fordi det ikke er så veldig mye skolearbeid, sier Hågensen.

Aust-Lofoten videregående skole

308 elever søkte seg til Aust-Lofoten videregående i år.

Foto: John Inge Johansen / NRK

Vil jobbe med grønt og blått

Akvakultur og naturbruk er to av fagene som har fått sin opptur i årets opptak.

19 personer har søkt seg til akvakultur på Meløy videregående skole på Inndyr, mens 52 personer har søkt seg til naturbruk på Mosjøen videregående.

– Vi ser at det gir uttelling når skolene klarer å vise fram sine spennende tilbud, forteller fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen.

Lenge har politikere, lærere og elever slått alarm om for få læreplasser til blant annet elektrikeryrket.

Færre søkere i år

Over flere år har enkelte fryktet lekkasje fra distriktsskolene og til de større skolene i regionsentrene. Dette er ifølge Olsen ikke trend hun kan bekrefte.

– Heller tvert om. Vi ser en nedgang i søketall på Bodin i Bodø og Polarsirkelen i Mo i Rana, avslutter utdanningsråd Olsen.