Hopp til innhold

Skolebuss-sjåfør nekter for å ha passert Saltstraumbrua i orkan

– Men dersom det stemmer at han kjørte på rødt med skolebarn i bussen vil det bli reaksjoner, sier busselskapet.

Orkan i kastene på Saltstraumbrua

Slik så det ut ved Saltstraumbrua i går kveld. Frank Madsen og sønnen Morten fra Tuv var blant dem som ventet med å krysse til vinden hadde løyet.

Nordlandsbuss vil gi reaksjoner til sjåføren, dersom det stemmer at en buss kjørte over Saltstraumbrua på rødt lys i går kveld.

Det blåste orkan i kastene og politiet fikk melding om at en skolebuss med elever skal ha krysset brua.

– Det er svært betenkelig og uproft. Vi har varslet busselskapet, så får de ta det internt. Jeg vil minne bilistene om at lyssignalene er der av en grunn, sa operasjonsleder Ivar Bo Nilsson i Salten politidistrikt om hendelsen i går.

I dag har busselskapet snakket med sjåføren, som nekter for at det lyste rødt da han krysset brua.

driftsdirektør i Nordlandsbuss, Roger Stensen

Rolf Stensen i Nordlandsbuss sier at hans sjåfører skal være forbilder i trafikken.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Han er ikke helt enig i politiets framstilling. Han sier at mens han sto og ventet på rødt lys, ble det gult. Da passerte han brua, sier driftsdirektør Roger Stensen i Nordlandsbuss.

– Skal være forbilder i trafikken

På Saltstraumbrua noen mil sør for Bodø lyser det rødt ved 36 sekundmeter vind. Ved 34 sekundmeter lyser det gult og det skal da være trygt å kjøre over.

Dersom historien politiet har fått fortalt stemmer, beklager Stensen i Nordlandsbuss på det sterkeste.

– Våre sjåfører skal være forbilder i trafikken, og ikke utsette seg selv og andre for denne type kritikk. Har det skjedd et avvik fra våre rutiner her, har vi et reaksjonsmønster som vi følger, sier han.

– Hva tenker du om at det var skoleunder i bussen?

– Vi har et ansvar for alle passasjerer, men det er ekstra viktig når vi har barn om bord, sier Stensen som helst ser at hans sjåfører venter til det lyser grønt.

– Det er mye vindfang i en buss, og det er svært uheldig å legge over brua når det blåser orkan i kastene, konkluderer han.

(artikkelen fortsetter under)

Kø forå komme over saltstraumbrua

Det dannet seg lange køer på begge sider av Saltstraumbrua da den stengte i torsdag kveld.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Etterforsker saken

I går sa politiet at de ville overlate saken til selskapet, men i dag sier politiadvokat Roy Ove Lunde at politiet har startet etterforskning av forholdet.

– Vi etterforsker saken for å finne ut om det har skjedd noe straffbart. Hvis det viser seg at vitnebeskrivelsene stemmer vil det i denne saken dreie seg om uaktsom kjøring etter vegtrafikklovens paragraf 3, sier han.

Ifølge Lunde er det fortsatt usikkert om brua faktisk var stengt på det aktuelle tidspunktet.

– Det vi vet er at brua var stengt i perioder fra klokka 12.00. Hvorvidt den var stengt på det aktuelle tidspunktet, vil den videre etterforskningen avdekke.

– Vitner har sagt at det var skoleunger om bord. Hva har det å si for en eventuell straff?

– Saken får en litt mer alvorlig karakter dersom det viser seg at det var skoleungdom om bord. Da har man ikke bare satt seg selv i fare, men også andre. Men også dette spørsmålet er noe vi skal etterforske videre, sier Lunde.

Politiet skal nå hente inn forklaring fra både sjåføren, selskapet og vitner.

– Er det farlig å kjøre over brua på rødt lys?

– Brua stenges for en grunn. Når det er sterk vind og brua er stengt, betyr det at det er en risiko forbundet med å kjøre over.

Ifølge Lunde risikerer sjåføren bøter dersom vitnebeskrivelsene viser seg å stemme.

Saltstraumen

Saltstraumbrua krysser Saltstraumen mellom Knaplundøya og Straumøya i Bodø kommune i Nordland. Brua er 768 meter lang og har en seilingshøyde på 41 meter.

Foto: Marena Leivseth