Skolebarn uten buss

Glatte veier i Leirfjord gjør at skolebussen ikke stopper for elever. Nordlandsbuss fortviler over dårlig brøyting og strøing på Helgeland.

Glatt føre

Glatt føre: Forholdene har gjort at flere sjåfører må kutte i bussrutene.

Foto: Jonas Rød

Flere ganger i vinter har sjåfører fra Nordlandsbuss sett seg nødt til å kutte ut deler av bussrutene i Leirfjord.

Dette har blant annet ført til at skoleelever har mistet undervisning.

- Årsaken er at veiene har vært så dårlig strødd, at det ikke har vært forsvarlig å stoppe, sier verneombud i Nordlandsbuss, Torgeir Sundfær.


- Ungene står og venter, og regner med at vi kommer for å hente dem, men noen dager er vedlikeholdet så dårlig at vi må kansellere turer.

Uforsvarlig

Elever fra både Leines skole og Tverlandet skole på Kviting har i vinter mistet undervisning, fordi sjåfører i Nordlandsbuss ikkje har tort å følge rutene de var oppsatt på. Manglende strøing på glatt føre, kombinert med dårlig vei gjør at bussjåfører enkelte dager gruer seg til å kjøre.


- Sikkerheten hviler tungt på skuldrene våre hver dag, og vi må ta det på alvor. Dersom vi skader noen står vi jo personlig ansvarlig, sier han.

Statens Vegvesen har det overordna ansvaret for vegstandarden, og har satt underentreprenører til å strø og rydde vei. Distriktsjef i Statens Vegvesen på Helgeland, Henry Nymann sier de gjør så godt de kan.


Vanskelige værforhold

- Regnet gjør det vanskelig å strø. Det vaskes fort bort, spesielt når vi i det siste har hatt så mye nedbør. Og tidsrammene for å utføre vedlikeholdsarbeid er ikke alltid like enkle å overholde, sier Nymann.

Statens Vegvesen har i vinter vært i dialog med Nordlandsbuss for å bedre forholdene på flere av veiene på Helgeland. Men arbeidet tar for lang tid, mener Sundfær.


- Vedlikeholdet er bra, men det kommer for sent. Jobben må gjøres innenfor en viss tid, sier Sundfær.