NRK Meny
Normal

Skjuler mulige storfunn

Oljeminister Terje Riis-Johansen (Sp) holder Lofoten-informasjon hemmelig.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen

HEMMELIGHOLD: Oljeminister Terje Riis-Johansen holder Lofoten-informasjon tett inntil brystet.

Foto: Andreas Skeide / NRK

De tre siste somrene har Oljedirektoratet (OD) gjennom seismikkskytinga utenfor Lofoten og Vesterålen samlet inn informasjon som inneholder potensielle olje- og gassfunn i Lofoten og Vesterålen.

Men den informasjonen ønsker ikke Olje- og energidepartementet at Statoil eller de andre oljeselskapene skal få se, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Halve oljefondet

De foreløpige resultatene etter oljeletinga utenfor Lofoten og Vesterålen styrker troen på at det ligger store mengder olje under havbunnen. Nordland VII og Troms IIUndersøkelsene viste at bergarten fra jura-tida på havbunnen er noe av det samme som i andre områder der det er gjort store oljefunn.

– Det er i disse bergartene de aller fleste funnene på norsk sokkel er gjort. Derfor har vi stor tro på at det også er gode muligheter utenfor Lofoten og Vesterålen, uttalte oljedirektør Bente Nyland til Teknisk Ukeblad tidligere i høst.

Neste år skal forvaltningsplanen for Lofoten og Vesterålen legges frem. Og da vil man også vite mer om hvor store forekomster av olje og gass som skjuler seg under havbunnen.

Oljeindustriens Landsforening anslår at det kan være så mye som 3,4 milliarder fat olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

Men sikker er de ikke.

Oljeindustrien spent

– Vi har tilgang på mye gammel seismikk fra 80- og 90-tallet, men det som Oljedirektoratet har samlet inn nå venter vi spent på, sier informasjonsjef Sigbjørn Aanes i Oljeindustriens Landsforening som representerer oljeselskapene i Norge.

Men oljeselskapene får ikke se den nye seismikken, den skal holdes skjult så fremt ikke den rødgrønne Stoltenberg-regjeringen åpner for oljevirsomhet i de omstridte områdene.

– Oljedirektoratet prosesserer og tolker nå de innsamlede dataene for å gi en faglig vurdering av petroleumspotensialet i Nordland VII og Troms II. En rapport med disse faglige vurderingene vil bli oversendt Olje- og energidepartementet våren 2010. Rapporten vil bli offentliggjort og vil være en viktig del av kunnskapsgrunnlaget når forvaltningsplanen for Lofoten – Barentshavet skal oppdateres i 2010, sier statssekretær Robin Kåss (Ap) i Olje- og energidepartementet til DN Energi til dn.no.

Hvis området ikke åpnes for oljevirksomhet, vil heller ikke informasjonen om området bli delt med oljeselskapene.

Oppgitt

Geo Pacific

De tre siste somrene har derfor direktoratet hyret inn seismikkskip som har skutt store mengder moderne 3D-seismikk i området.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Det liker Oljeindustriens landsforening dårlig.

– Vi synes det er viktig at det er mest mulig åpenhet rundt arbeidet med forvaltningsplanen. Det er viktig at denne informasjonen offentliggjøres raskt. Det er et helt avgjørende element for hele debatten hva disse dataene viser eller ikke viser, sier Aanes til dn.no.

Hva mener du om at opplysninger om gullgruven utenfor Lofoten og Vesterålen holdes skjult? Diskuter her!