Hopp til innhold

Skjebneår for Rana-industrien

Tomme ordrebøker og masseoppsigelser. Ranaindustrien står foran et skjebneår. Næringsministeren er bekymret.

Ruukki, Mo industripark

EN UKE IGJEN: Kjell Rønning ble ansatt ved Norsk Jernverk i 1973. Nå er det slutt.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Mens store deler av næringslivet er i ferd på å få hjulene igang igjen, sliter eksportindustrien. I Rana har arbeidsledigheten fordoblet seg det siste året.

Næringsminister Trond Giske er bekymra.

Rana rammes hardt

- Situasjonen i Rana er en påminnelse om at sjøl om finanskrisa er over for mange så er det nå krisa virkelig begynner i enkelte bransjer. Industrien i Rana er et eksempel, sier næringsminister Trond Giske til NRK Nordland .

Utenlandske markeder er så og si borte:

- Metallindustrien i Rana rammes hardt, sier Giske.

Må forberede seg på lysning

Og den nye næringsministeren er bekymra:

- Vi er veldig bekymra. I dag hadde vi et møte med verftsindustrien. Spørsmålet er når markedene bedrer seg. Det gjelder å beholde kompetansen og finne gode ordninger for de menneskene som rammes inntil markedet snur, sier Giske.

Og det kan ta lang tid før krisa er over:

- Samfunnet må forberede seg til markedet snur og vi skal hjelpe til så godt vi kan, lover næringsminister Trond Giske.

Trond Giske, næringsminister

BEKYMRA FOR RANA: Den nye næringsministeren, Trond Giske, sier Rana-samfunnet må forberede seg på at markedet en dag vil snu. Og han vil gjerne hjelpe til.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Fikk oppsigelse i posten

Kjell Rønning har fortsatt litt jobb igjen. I 1973 ble han ansatt ved Norsk Jernverk, men til helga blir han arbeidsledig og registrert som arbeidssøker hos NAV.

– Det er litt vemodig. Dette er ei krise som verken er skapt i Rana eller i Finland – det er en global situasjon, sier han til NRK Nordland.

Video nsps_upload_2009_10_26_14_23_45_4720.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Industrien i Rana sliter

Ledigheten har økt med 100 prosent

– Det er svært dramatisk. Finanskrisa har truffet Rana med full kraft nå. Arbeidsledigheten i kommunen har økt med 100 prosent på ett år, sier Per Mdsen i NAV.

Det vil si at Rana i dag er i overkant av 500 arbeidsledige. Og det er industrien som sliter mest. Bare ved valseverket til Ruukki fikk 137 av de ansatte oppsigelsen i posten. . Det utgjør halve arbeidsstokken.

Les: - Oppsigelsene var nødvendige

– Jeg tror ingen forventet at det skulle bli så ille. Det har vært en sikker arbeidsplass siden 1955. Riktignok har vi hatt nedturer, men aldri på denne måten, sier Alf Kristian Pedersen, koordinator for de oppsagte ved Ruukki.

Tomme ordrebøker

Ruukki, Mo industripark

HÅP: 59-årige Kjell Rønning håper han får seg ny jobb.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Ordrebøkene er tomme og ingen forventer noen snarlig økning i etterspørselen etter stålproduktene. 2010 kan bli skjebneåret til Rana-industrien.

– Jeg er redd for det. Mange bedrifter i Rana har utenlandske eiere. Spørsmålet er; hvor stor tålmodighet har de? Før var det staten som var eier, og kanskje hadde staten større tålmodighet, sier Per Madsen i NAV.

Kjell Rønning og de andre oppsagte har jevnlig møter med NAV som har etablert seg med fast kontortid ved Ruukki. Men sjansen for å få en ny jobb i en alder på 59 år er ikke altfor stor.

– Store ringvikrkninger

Ruukki, Mo industripark

Arbeidsledigheten i Rana er oppe i 4,5 prosent.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Man må ikke miste håpet - ingen er skapt for å være arbeidsledig, sier Rønning.

Mens arbeidsledigheten i Nordland ligger på 2,5 prosent, er den oppe i 4,5 prosent i Rana – og ingenting tyder på at det blir færre arbeidsledige.

– De eksportrettede bedriftene sliter enormt. Dersom de blir nedlagt, vil det få store ringvikrkninger i hele lokalsamfunnet, sier Rønning.

Nå er det bare en ting som nytter.

– At verdensmarkedet begynner å kjøpe stålprodukter, sier Per Madsen i NAV.