Skipper: – Har aldri opplevd lignende forhold

Det ble en tøff tur hjem fra jobb i går for skipper Svein Tommie Hardy og resten av mannskapet ombord på fiskebåten «Øyaskjær».

Båten Øyaskjær på tur inn til Værøy med sild 13. januar 2015. Foto: Leif Arne Olaussen

UVÆR: Slik så det ut da båten «Øyaskjær» skulle til land med hundre tonn sild tirsdag. Foto: Leif Arne Olaussen

Skipper Svein Tommie Hardy har fisket i mange år, og er ikke ukjent med dårlig vær. Stormen i går skulle likevel by på utfordringer for den erfarne skipperen.

Da han skulle føre båten «Øyaskjær» til land i Værøy tirsdag ettermiddag, ble han møtt med sterk vind og høye bølger. Da gjaldt det å holde tunga rett i munnen.

– Jeg har aldri opplevd så grov sjø inn mot havna. Hadde jeg ikke vært kjent i området, ville jeg sannsynligvis ikke gått inn i det hele tatt, sier Hardy til NRK.

– Uvanlig

Skipper Svein Tommie Hardy

Svein Tommie Hardy er godt kjent i området. Gårdagens innseiling var likevel utfordrende for den erfarne skipperen.

Foto: Privat

Båten, en 80-fots stålbåt bygd i 1983, var fullastet med vel hundre tonn sild. Det gjorde båten mer stabil, forklarer Hardy.

– Når det blir slike forhold, gjelder det å holde kursen. Det var mye skum i havet, og vanskelig sikt. Jeg har gått inn her nesten daglig, men har aldri sett leia slik.

Skipperen forteller at de egentlig skulle gå inn et annet sted, men at de måtte legge om kursen for å unngå faren med å gå på grunn.

– Vi måtte gjøre innseling gjennom dampskipsleia. Det er første gang vi ikke kunne gå inn til det vi kaller «Røstnesvågen», forklarer Hardy.

– Så nok verre ut enn det egentlig var

Onsdag er det roligere i store deler av fylket. For Hardy og resten av mannskapet på seks ble gårdagens fisketur sesongens siste.

– Fisket har vært veldig godt, oppsummerer Hardy, som med gårdagens fangst har fylt sin kvote på 500 tonn.

Gårdagens opplevelser har ikke skremt skipperen fra å gå på sjøen igjen.

– Det ser nok verre ut enn det egentlig var, avslutter han.

– Fint i helgen

Meteorolog Gjermund Haugen ved Vervarslinga for Nord-Norge forteller at det vil komme et nytt lavtrykk over fylket i løpet av torsdagen. Dermed kan det på nytt bli mye vær for de som arbeider langs kysten.

– Vi venter sterk kuling fra Bodø og sørover. Ellers liten eller stiv kuling. Det vil imidlertid bli kortvarig. Fra fredag av venter vi bedre vær, sier Haugen til NRK.

Han legger til at temperaturene vil befinne seg på rundt null grader langs kysten, og minus fem på indre strøk.