NRK Meny

Fartøy blokkerte nødfrekvensen til skipstrafikken i en og en halv time

Et fartøy et eller annet sted langs kysten eller i Barentshavet blokkerte nødfrekvensen til skipstrafikken i en og en halv time.

Artikkelen er mer enn to år gammel.

Bodø radio, som har ansvar for all maritim radiokommunikasjon langs kysten fra Rørvik i sør til midten av Troms i nord, meldte i kveld at et fartøy blokkerte nødfrekvensen til skipstrafikken.

– Hvis noen er i havsnød, kommer de ikke gjennom, sier radiooperatør Jermund Carlsen til NRK.

Senderen om bord sto på og blokkerte nødfrekvensen 2182.

Fikk ordnet problemet

Kystvakten prøvde i kveld å peile signalet for å få det stoppet. Fartøyet skapte støy for alle andre fartøy, og fikk ikke mottatt signal om å slå av.

Klokken 22:15 melder Bodø radio at det er blitt stille på nødfrekvensen igjen. Da hadde skipene i hele Barentshavet vært uten nødfrekvens i en og en halv time. De kystnære områdene i Norskehavet ble ikke berørt.

Bodø radio er samlokalisert med Hovedredningssentralen for Nord-Norge.

Stasjonen dekker områdene rundt Jan Mayen og Bjørnøya for radiotelefonsamtaler, værmeldinger og nødtrafikk.

Disse radiokanalene fjernstyres fra Bodø radio via satellitt, og stasjonen dekker det meste av Norskehavet like til Grønland, samt det vestlige Barentshavet. Bodø radio styrer også alle maritime radioanlegg på Svalbard, inkludert Svalbard og Isfjord radio, og stasjonen har dermed ansvaret for store områder i Arktis.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.