NRK Meny
Normal

Skinner som aldri før

Nord-Norges største kirke skinner som aldri før.

Vågan kirke

Ny farge: Den nye fargen som er Vågan kirke er malt med denne sommeren, er også den opprinnelige fargen på bygningen fra 1898.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Så er det da også en restaurering som virkelig monner Vågan kirke i Kabelvåg har blitt gjenstand for gjennom det meste av 2009, både utvendig og innvending.

Største trebygg nordaførr

Heinz-Jürgen Kusch

Glad ekspert: Heinz Kusch, restaureringstekniker ved kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune, er glad for restaureringen som pågår ved Lofotkatedralen. I tillegg har han sjøl gjort flere spennende funn med sin skalpell.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Vågan kirke, også kalt Lofotkatedralen, ble bygd i 1898, og er den største kirka nord for Trondheim. Men gjennom alle disse lofotske vintre og somre, har forfallet tært, uten at vedlikeholdet har stått i stil.

- Vannet har trengt gjennom vegger og tak, og i stormkastene har maleriene klapret imot veggene. Det er saktens et lite under at den tross alt har overlevd, sier Heinz Kusch, restaureringstekniker i kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune.

- Sånn sett kan du godt si at denne restaureringen kom i gang i siste liten, mener Kusch.

Arbeidene kom i gang i februar, og skal være ferdige før jul. Kostnadene er stipulert til 15 millioner kroner.

- Sensasjon

Men det kan godt bli enda mer jobb å gjøre, hvis man skal sette kirkebygget helt i stand slik det opprinnelig var, for Kusch, med sin skarpe skalpell, har skrapt frem det han sjøl kaller en sensasjon på de langsgående bjelkene under takhvelvingen.

- Dette er mønstre som har samme form som mønstrene i utskjæringene i treverket på søylene under, men som senere har blitt overmalt. Dette var et svært overraskende funn, sier Kusch.

- Så får det senere bli opp til menigheten om de ønsker å avdekke og restaurere denne dekoreringen i sin helhet. Det eneste jeg kan si, er at det er fullt mulig.

HØR: Nord-Norges største Reporter Billy Jacobsen.