NRK Meny
Normal

Skinner som aldri før

Nord-Norges største kirke skinner som aldri før.

Vågan kirke

Ny farge: Den nye fargen som er Vågan kirke er malt med denne sommeren, er også den opprinnelige fargen på bygningen fra 1898.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Så er det da også en restaurering som virkelig monner Vågan kirke i Kabelvåg har blitt gjenstand for gjennom det meste av 2009, både utvendig og innvending.

Største trebygg nordaførr

Heinz-Jürgen Kusch

Glad ekspert: Heinz Kusch, restaureringstekniker ved kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune, er glad for restaureringen som pågår ved Lofotkatedralen. I tillegg har han sjøl gjort flere spennende funn med sin skalpell.

Foto: Billy Jacobsen / NRK

Vågan kirke, også kalt Lofotkatedralen, ble bygd i 1898, og er den største kirka nord for Trondheim. Men gjennom alle disse lofotske vintre og somre, har forfallet tært, uten at vedlikeholdet har stått i stil.

- Vannet har trengt gjennom vegger og tak, og i stormkastene har maleriene klapret imot veggene. Det er saktens et lite under at den tross alt har overlevd, sier Heinz Kusch, restaureringstekniker i kulturminneavdelingen i Nordland fylkeskommune.

- Sånn sett kan du godt si at denne restaureringen kom i gang i siste liten, mener Kusch.

Arbeidene kom i gang i februar, og skal være ferdige før jul. Kostnadene er stipulert til 15 millioner kroner.

- Sensasjon

Men det kan godt bli enda mer jobb å gjøre, hvis man skal sette kirkebygget helt i stand slik det opprinnelig var, for Kusch, med sin skarpe skalpell, har skrapt frem det han sjøl kaller en sensasjon på de langsgående bjelkene under takhvelvingen.

- Dette er mønstre som har samme form som mønstrene i utskjæringene i treverket på søylene under, men som senere har blitt overmalt. Dette var et svært overraskende funn, sier Kusch.

- Så får det senere bli opp til menigheten om de ønsker å avdekke og restaurere denne dekoreringen i sin helhet. Det eneste jeg kan si, er at det er fullt mulig.

HØR: Nord-Norges største Reporter Billy Jacobsen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.