Skal ta skattesnytere: – Det er nærmest mafiatilstander i enkelte bransjer

Statskassa tappes for flere milliarder kroner i året når folk lurer seg unna sine skatteforpliktelser. Nå satser regjeringa 25 millioner kroner ekstra for å få bukt med problemet.

Avdelingsdirektør hos Skatt Nord, Stein Ringseth.

– Små og mellomstore bedrifter står for rundt halvparten av skatteunndragelsene, sier skattekrimsjefen i Skatt Nord, Stein Ringseth.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Den svarte økonomien i Norge er anslått til å være på flere titalls milliarder kroner i året. Regjeringa satser nå 25 millioner ekstra i kampen mot de bransjene som slurver med skatten.

– Vi har etablert en egen innsatsstyrke på 20 årsverk. Den vil samarbeide med blant annet revisorer, regnskapsførere og bransjeorganisasjoner, sier skattekrimsjefen i Skatt Nord, Stein Ringseth til NRK.

– Spesielt renholds- og restaurantbransjen

Skatt i nord

Skatteetaten har siden 2009 jobbet spesielt mot byggenæringen.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Skatteetaten har siden 2009 jobbet spesielt mot byggenæringen. Funnene som er gjort, gjør at regjeringen ser behov for en ytterligere satsing for å ta de skyldige.

– Vi har sett at det er tendenser til nærmest mafiatilstander når det gjelder kriminelle nettverk innenfor bygg- og anleggsbransjen, sier Ringseth.

Det er arbeidskriminalitet Skatt Nord nå retter lupen mot. Og det er flere bransjer som sjekkes grundig etter at de selv har tatt kontakt og klagd på skattejuks internt i bransjen.

– Spesielt renholds- og restaurantbransjen. Små og mellomstore bedrifter står for rundt halvparten av skatteunndragelsene, sier Ringseth.

Hans Olav Syversen

Leder i Finanskomiteen, Hans Olav Syversen, mener svart økonomi er et stort problem i Norge.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Snylter flere titalls milliarder

Nå ønsker Skatteetaten også tips fra publikum for å ha kontroll på små bedrifter. Leder i Finanskomiteen, Hans Olav Syversen, mener svart økonomi er et stort problem i Norge.

– Summen av det mange tror er å sluntre unna noen små kroner, den er faktisk så stor at vi snakker om titalls milliarder.

Syversen sier erfaringene fra i år kan være med på å gjøre satsingen større de kommende årene.

– Mer fokus på svart arbeid

– Kunnskapen folk sitter på i blant annet skatt- og arbeidstilsyn, politi og lignende, er viktig. Dette vil bidra til at man kan gå rett på de bransjene man mener er viktigst å vurdere lokalt.

Lederen i finanskommiteen sier han er sikker på at de 25 millionene som nå investeres, kommer til å finne sin vei tilbake til etaten i form av innbetalt skatt.

– Hvorfor er ikke dette gjort før?

– Fokuset er nok rettet mer mot svart arbeid og svart økonomi nå enn tidligere. Det har det blant annet blitt fordi bransjen selv har ropt et varsko, avslutter Hans Olav Syversen.