NRK Meny
Normal

Skarpe biter fra en ølboks drepte Dagros

Rutt Gustavsen måtte avlive et av dyrene sine denne uken etter at skarpe biter fra en ølboks hadde funnet veien inn i fôret. – Forferdelig at dyr lider unødvendig, sier bonden, som oppfordrer folk til å tenke seg om denne sommeren.

Dagros syk av ølboks

Her er deler av ølboksen som Gustavsen fant i fôret.

Foto: Rutt Gustavsen

Det hele begynte med at Dagros aborterte og mistet kalven sin en måned før hun skulle kalve på naturlig måte. Siden har kua bare blitt dårligere og dårligere.

Bonde Rutt Gustavsen fra Junkerdal i Nordland forteller at tross flere veterinærbesøk, klarte de ikke finne ut hva som var i veien med dyret.

– Kua har vært syk i over en måned. Hun har tydelig ikke hatt det bra, og har spist lite. Dyrlegen har vært innom tre ganger og gitt henne behandling, men uten resultat.

Denne uken fikk hun dødsbudskapet. Kua var blitt så dårlig, at bonden var nødt til å avlive henne. En betennelse hadde spredt seg til hjertet, og bonden står overfor et økonomisk tap på 30–40000 kroner.

– Jeg har ikke et stort gårdsbruk. Med stort og smått har jeg 35 dyr på fjøs. Så det er et stort økonomisk tap for meg personlig, men vel så forferdelig er det at dyr lider unødvendig.

Stor respons

900 delinger

Antallet delinger begynner lørdag ettermiddag å nærme seg 1000.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Årsaken til at kua ble syk, er etter all sannsynligvis en ølboks som noen kastet fra seg på jordet i fjor. Når bonden har vært med forhøsteren i slåtta, har trolig ølboksen kommet med, og blitt delt opp i mange små skarpe biter.

– Det er helt unødvendig å kaste fra seg søppel fra bilvinduet, for eksempel. Hver vår går vi og plukker opp det vi ser langs veien, men det er ikke alt vi finner. Da kan fremmedlegemer finne veien inn i siloen, og gjøre dyrene våre syke.

Gustavsen har fortalt om opplevelsen på Facebook, i et håp om at flere tenker seg om nå når snøen for alvor er i ferd med å tine, og det atter går mot sommer.

– Responsen har vært enorm. Det er bra at folk bryr seg, så får vi bare håpe at flere reflekterer over dette i tiden fremover.

Ber folk tenke seg om

Veterinær Per Gunnar Karlsen

Veterinær Per Gunnar Karlsen har undersøkt hjertet til kua, og på bakgrunn av det konkludert med at et fremmedlegeme trolig er årsak til at dyret til slutt måtte avlives.

Foto: Privat

Veterinær Per Gunnar Karlsen bekrefter historien, og forteller at en oppskåret ølboks trolig er årsak til betennelsen som til slutt spredte seg til hjertet.

– Det er ikke usannsynlig at ølboksen var årsak til at kua aborterte i utgangspunktet. Skade på hjertet kan ha resultert i at kalven ikke fikk nok blod, sier Karlsen.

Hadde det vært jern i fremmedlegemet, kunne dyrlegen ha fått ut biten ved hjelp av magnet, og berget kua. Men med aluminium er fremmedlegemer mye verre å lokalisere.

– Moralen er at man må bruke hodet, og ikke kaste søppel i naturen.