Hopp til innhold

Skapte unikt bilde med 400 skolebarn

En fotograf, en idé og kun én bokstav om gangen. Svenske Filip Cederholm vil ta bilder av alfabetet, med hver bokstav formet av skolebarn for å hjelpe andre barn.

Filip Cederholm i Lofoten

– Det er ingenting som overgår dette, sier den svenske fotokunstneren.

Foto: abccharity.org

Kunstprosjektet til fotografen heter "abc-charity" og handler om å la barn hjelpe barn.

Gjennom spektakulære kunstbilder som selges i begrenset opplag, samler han inn penger. Inntektene i sin helhet går til veldedige organisasjoner som jobber med barn i fokus.

Han startet opp med en "A" i Sør-Afrika, fortsatte med "B" i Namibia – deretter har han gjort unna bokstavene fram til "G", før turen kom til Norge.

Namibia

500 barn i Namibia former den store bokstaven i ørkenen.

Foto: abccharity.org

Eneste i Norge

Det tas bare ett bilde i hvert land, og det perfekte stedet for å representere Norge ble Lofoten, nærmere bestemt Reine med Olstinden i bakgrunnen.

– Lofoten og Oslo er det eneste folk utenfor Norge har hørt om. For meg var det helt naturlig at vi skulle gjøre det i denne fantastiske naturen, sier Cederholm og peker utover Reinefjorden, samtidig som han geleider skolebarna til området hvor de har tenkt å gjennomføre fotografiet.

Reine med Olstinden i bakgrunnen

Skolebarn fra Vestvågøy, Flakstad og Moskenes ble busset ut til Reine for å være med på prosjektet.

Foto: John Inge Johansen

Stort team

– Bokstaven "H" kan stå for Håp og Hjelp – og har samme første bokstav både på norsk og engelsk, sa ordfører Lillian Rasmussen i Moskenes til de frammøtte og fikk rungende applaus fra vottekledde hender.

Å organisere en så stor barneflokk er ikke en enmannsjobb. Filip Cederholm har gjennom sponsorer fått plass til et crew som er med på å lage film om prosessen, smøre matpakker og dele ut yoghurt til 400 barn, få dem til å danse, le, kose seg og føle at de deltar i et viktig prosjekt.

Veldedig arbeid

– Det er en kjempebra følelse for barna når de skjønner at det de gjør er viktig, utover det å stå i naturen. Gjennom å lage disse bokstavene kan barn hjelpe barn, sier Filip.

Organiserer barna

Det er ingen enkel oppgave å få organisert 400 barn om én oppgave.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I Norge kan kjøperne velge hvilken veldedighetsorganisasjon som skal få inntektene. Samlet sett kan hvert enkelt motiv skape millioninntekter til organisasjonene.

Lokale ildsjeler

Runhild Olsen i Moskenes næringsforening har tatt hele prosjektet under sine vinger, og stilte med overnattingsplasser til de fjorten aktørene som kom for å filme.

Dette er et helt perfekt prosjekt å være med på. Dette blir verdens fineste bilde, sier Olsen og tar med seg et par hundre skolebarn videre på vandringen for å konstruere bokstaven.

– Nu räcknar jag till tre!

Fotograf Cederholm står i toppen av et hjemmesnekret tårn for å få nok høyde til å få med både barn og bokstav, fjord og fjell.

Hjemmesnekra stand for å ta bilde fra

Det hjemmesnekra tårnet Filip brukte for å ta bildet.

Foto: John Inge Johansen / NRK

På tre skjer det mekaniske. Bildene tas i kameraet på en brøkdel av et sekund. Men deretter begynner det kunstneriske.

Filip har tatt panoramabilder på samme sted i tre dager allerede, disse skal manipuleres og stiftes sammen med bildene som tas med barna.

Det er ingen kunst å ta et bilde, men å skape bildet er den egentlige kunsten.