Hopp til innhold

Skal, skal ikke?

Influensafrykten har herjet i månedsvis, men det store utbruddet har latt vente på seg. Nå kommer vaksinen til Norge. Men er det nødvendig å ta den?

Astrid Grafsrønningen, farmasøyt på Ditt apotek

VASK HENDENE DINE: Det er farmasøyt Astrid Grafsrønningens heteste tips. Hun vil ikke ta stilling til om folk bør ta vaksine mot svineinfluensaen.

Foto: Ingrid Danielsen / NRK

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

I dag settes de første vaksinene mot svineinfluensa her i Norge. De settes først på de mest utsatte pasientene, men i løpet av noen uker vil hele befolkningen få tilbud om vaksine. Men er folk like redde for smitte lenger?

- Nei, tror farmasøyt Astrid Grafsrønningen.

- Hysteriet er over

- Folk er langt mindre opptatt av svineinfluensa nå, enn de var i sommer, sier hun, og viser blant annet til at salget av desinfiserende midler har stupt til et bunnivå den siste tiden.

Men Grafsrønningen råder likevel folk til å være på vakt, for faren er ikke over.

- I Sverige har store deler av befolkningen fått viruset, og mange har blitt svært syke. Det bør vi tenke på. Det er tross alt ikke langt fra her vi bor, og slike tilstander kan oppstå også her, sier hun.

Hun vil ikke ta stilling til om folk bør ta vaksinen eller ikke.

- Det må bli opp til hver enkelt å bestemme. Vi sier til kundene at det viktigste er at man fortsetter de gode vanene med grundig håndhygiene for å unngå å bli smittet, sier hun.

Vaksine H1N1 - Pandemrix

SLIK SER DEN UT: Vaksine H1N1 - Pandemrix.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

LES OGSÅ:

- Alle bør vaksinere seg!

Prioriterer gravide

De fleste vil takke nei

Men bare en av fem ønsker vaksinen, viser en undersøkelse fra Aftenposten.

Overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen

- VAKSINER DEG: Det oppfordrer overlege ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt, Bjørn Gunnar Iversen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Bare 21 prosent svarer ja på at de vil benytte seg av tilbudet om vaksine. 64 prosent av de spurte sier at de ikke vil ta vaksinen, og 15 prosent har ennå ikke bestemt seg. Den lave oppslutningen om vaksinen overrasker overlege Bjørn Iversen i Folkehelseinstituttet.

LES OGSÅ:

Egenandel kan øke

Mann død av svineinfluensa

–Jeg håper langt flere tar imot tilbudet, enn det undersøkelsen viser - både for sin egen og andres del, sier Iversen.

Gris

SVINERI: Influensaen, som opprinnelig var sykdom hos gris, er et nytt virus som ingen er immune mot.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Mer skremmende

Han forteller at de nå får inn rapporter både fra Norge og andre land om at viruset oppfører seg mer skremmende enn først antatt.

– En god del pasienter blir alvorlig syke. Det gjelder også friske som ikke har noen risikobakgrunn. Dette er alvorlige meldinger som gjør at det er god grunn til å la seg vaksinere selv om man ikke tilhører en av risikogruppene, sier Iversen.

Video nsps_upload_2009_4_27_19_25_1_4072.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

HVA ER EGENTLIG SVINEINFLUENSA?

18 prosent av de som sier at de ikke vil ta vaksinen, oppgir frykt for bivirkninger som grunnen. H1N1- vaksinen Pandemrix kan gi bivirkninger hos pasienter. De kjente er smerte og andre reaksjoner på injeksjonsstedet, hodepine, muskel- og leddsmerter, trøtthet og feber.

Bivirkningene varierer med alder. Det er for eksempel registrert færre bivirkninger hos personer over 60 år, mens barn oftere får høy feber.

De britiske storavisene The Telegraph og Daily Mail skriver at britiske helsemyndigheter frykter at vaksinen mot svineinfluensa kan føre til at flere folk får nervesykdommen Guillain-Barrés syndrom . I verste fall kan nervesykdommen være dødelig.

- Det er viktig å være oppmerksom på dette, og vi har også planlagt et ekstra overvåkningsopplegg for å være ekstra på vakt, sier divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, Hanne Nøkleby til VG Nett.