NRK Meny
Normal

Skal vurdere om drapsmann får slippe fri

Retten skal nå ta stilling til om den drapsdømte 44 år gamle mannen fra Meløy i Nordland kan løslates, 16 år etter at han drepte Linn Charlott Nesblom med kniv.

Drapet skjedde i ei leilighet på Halsa gjestegård

Drapet i 1999 skjedde på Halsa gjestegård.

Foto: NRK

I dag skal retten vurdere om det er nærliggende gjentagelsesfare for ny alvorlig kriminalitet for 44-åringen som drepte Linn Charlott Nesblom på Halsa, skriver Avisa Nordland.

Det var i november 1999 den da 29 år gamle mannen drepte sin 16 år gamle kjæreste, Linn Charlott Nesblom, i Meløy i Nordland med kniv. Han ble funnet skyldig i overlagt drap og dømt til 15 års fengsel i lagmannsretten året etter.

Aktor den gang ba om fem års sikring fordi han mente mannen ville være en fare for samfunnet etter endt soning. To rettsinstanser mente den gang at sikring ikke var nødvendig.

I lagmannsretten sa lagdommer Dag Nafstad ved domsavsigelsen at det var grunnlag for sikring (tilsvarer det som kalles forvaring i dag). Retten kom den gang under sterk tvil til at en lengre, klart avgrenset fengselsstraff vil være det beste.

– Ingen tegn til bedring

Drapsmannen ble dømt til 15 års fengsel
Foto: NRK

I 2010 ble 39-åringen dømt til forvaring i Sør-Trøndelag tingrett etter at han ble funnet skyldig i grove trusler, og for å ha tatt kvelertak på sin ekskjæreste slik at hun besvimte.

De to møttes under felles soning i et fengsel i Trondheim, og forholdet skjedde mens mannen var på permisjon fra fengslet i 2009 – kort tid før han egentlig skulle løslates.

Det resulterte i at mannen ble tilbakeført til lukket soning uten muligheter for å få slippe ut før etter 15 år.

Moren til avdøde Linn Charlott Nesblom sa i forbindelse med rettssaken i 2010 at rettsvesenet ikke fungerer, ettersom drapsmannen begikk nye voldshandlinger på permisjon under soning.

Ønsker forlengelse

Per Morten Schjetne

Statsadvokat Per Morten Schjetne.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

I dag skal saken opp på ny i Sør-Trøndelag tingrett, fem år etter at domfelte ble dømt til forvaring i samme rettsinstans.

Til Avisa Nordland sier aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne, at de ønsker å forlenge tidsrammen på forvaringen med ett år.

Et av de viktigste spørsmålene retten skal ta stilling til, er om det er nærliggende gjentakelsesfare.

– Han har tilnærmet seg samfunnet, Men vår oppfatning er at det fortsatt er behov for en lengre prøveløslatelse, slik at han vil bli mer robust for å løslates når den tid kommer, sier Schjetne til avisa.