Skal ta imot 90 barn: – Vi har ikke helt kontroll

Fauske tar imot nestflest mindreårige asylsøkere i landet. Lederen for integrering i kommunen, Rita Kristin Hagerup, innrømmer at de er på grensen av hva de kan håndtere.

Fauske tar imot 90 flyktningebarn

Ungdommene skal bo på et hotell i sentrum av Fauske. Line Sletteng er informasjonsansvarlig for dem som kommer, og sier at de ikke vet når asylsøkerne kommer.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

De 90 ungdommene som i løpet av kort tid kommer til Fauske kommune er i alderen 15–18 år, de fleste kommer fra Afghanistan, Eritrea og Syria.

– Nå jobber vi på spreng for å ta imot alle de enslige mindreårige som skal få tilbud om skole hos oss, sier Rita Kristin Hagerup, enhetsleder for integrering i Fauske kommune.

Hagerup er også rektor ved voksenpedagogisk senter, der flyktningene skal få språkopplæring og undervisning, og hun forteller om en meget krevende situasjon.

– Vi har ikke fått så mye informasjon om hvem som kommer. Nå venter vi i første omgang på ei liste slik at vi kan finne ut hvor gamle de er, og hva slags tilbud de har krav på, sier Hagerup til NRK.

Ifølge UDI beklager er årsaken til at kommunene får lite informasjon at alt skjer veldig raskt.

Fauske skal ta imot 90 flyktningebarn

Rita Kristin Hagerup viser frem ett av de nye klasserommene som bygges slik at asylsøkerne får den språkopplæringen og undervisningen de har krav på.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Tar imot flest

Asylsøkerne som er under 16 år har krav på grunnskoleopplæring, og de mellom 16 og 18 år kan ha krav på det samme, hvis de søker om det og har behov for opplæring.

Så langt er det bare Farsund kommune i Vest-Agder som tar imot flere mindreårige asylsøkere enn Fauske kommune.

I løpet av kort tid skal 90 personer til Fauske og 140 til Farsund. UDI har en kapasitet på 2250 mindreårige asylsøkere over hele landet,

22.000 asylsøkere venter i dag i norske mottak. I starten av oktober kom 150 syriske flyktninger til tettstedet Sulitjelma i Fauske,

– I grenseland

Nå jobbes det på spreng for å ansette fire lærere i Fauske, og det bygges en helt ny skole kun for flyktningene.

– Nå har vi en kapasitet ved voksenopplæringen på mellom 60 og 70 elever, men nå kommer det over dobbelt så mange.

– Har dere kontroll på situasjonen?

– Dette er helt i grenseland av hva vi kan håndtere. Selvfølgelig skal vi hjelpe folk, men samtidig må man være ærlig og si ifra når grensen er nådd. Og nå er vi nær maks for hva vi kan få til i Fauske, sier Rita Kristin Hagerup.

– Det vil nok bli litt kaotisk her i starten, men jeg har tro på at vi til slutt kan gi barna og ungdommene et godt tilbud, sier hun.

Rommene står klare

Line Sletteng er informasjonsansvarlig for de unge asylsøkerne som skal bo på hotell i sentrum av byen, og hun synes det er bra at kommunen tar imot så mange mindreårige.

– Vi er i rute. Hotellrommene står klare og alle ansatte er på plass. Språket blir nok ei utfordring, men vi har ansatte som kan flere språk slik at vi kan kommunisere noe i starten, sier Sletteng.