Hopp til innhold

Skal selge luft fra Lofoten til rike kinesere

Vestlendinger mener markedet er stort.

Reine i Lofoten

Kinesere skal ikke lenger trenge å reise til Lofoten for å puste inn norsk havluft.

Foto: Løvland, Marianne / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Vi satser på et «high end» produkt, som i første omgang skal selges til premiumsegmentet av kunder i Kina, sier ingeniør Ted Jonassen (29) til nettstedet E24.

Vestlendingens plan går ut på å fylle flasker med luft fra blant Lofoten og Prekestolen. De tre literne med luft flasken rommer, tilsvarer 80 brukerdoser og skal koste 100 dollar.

Han håper å starte opp innsamlingen av luft gjennom selskapet Alpine Air Company i løpet av høsten.

Idéen er ifølge E24 ikke ny, og selskapet kan få konkurranse både fra hjemfylket og Canada. Også en kinesisk mangemilliardær har tidligere gjort forsøk på å friste sine landsmenn med tibetansk fjelluft på boks.

Skeptisk

Kina har store problemer med luftforurensing, og senest i november i fjor meldte The Guardian at konsentrasjonen av svevestøv nordøst i landet var 50 ganger maksnivået som Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefaler.

Men forsker Dag Tønnesen ved Norsk institutt for luftforskning er skeptisk til helsegevinsten en flaske med norsk fjelluft kan ha. Han sier til E24 at munnbind og astmamedisin vil være mye mer effektivt for de som rammes av luftforurensing.

Svartisen

Gründere ønsker å selge isbiter fra Svartisen til restauranter over hele verden. Isbreen er Norges nest største, og dekker et areal på om lag 370 kvadratkilometer. Prosjektet i Meløy er omstridt.

Foto: (cc) Juanjo Marin / flickr.com/jjmarin

Skal selge isbiter

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten

Reiselivssjef Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Foto: Tommy Andreassen

Ted Jonassen og Alpine Air Company er heller ikke de første som gjør forsøk på å selge nordlandsnatur til verden.

I Meløy ønsker gründere å hente ut 1.000 år gamle isbiter fra Svartisen og selge de til eksklusive restauranter over hele verden.

I Lofoten deler reiselivssjefen gjerne luften med andre, men er usikker på om flaskeeventyret har noe for seg.

– Er det ikke bedre om disse heller bruker pengene på å komme hit og fritt puste inn luften? spør Elisabeth Dreyer.