Hopp til innhold

Skal løpe 166 kilometer gjennom Lofoten: – Det er ikke sunt

Antallet deltakere i løp med ekstreme lengder setter nye rekorder hvert år, men eksperter advarer mot trenden.

Lofoten Ultra trail

Gøran Rasmussen Åland var blant dem som fikk teste løypa løypa til Lofoten Ultra Trail i fjor.

Foto: Kai Otto Melau/Lofoten Ultra Trail

Om en måned står 21 deltakere på startstreken, på jakt etter den ekstreme løpsopplevelsen.

Foran dem venter et 166 kilometer langt blodslit når de skal løpe Lofoten på langs i Lofoten Ultra Trail.

– Triathlon begynner å bli veldig etablert i Norge, mens ultraløp fortsatt er nytt. Det er i løpet av de siste årene det har begynt å ta av også i Norge, og dette er tross alt Norges første "100 miles" distanse, sier koordinator Maria Karlsen i Arctic Triple, som står bak konkurransen.

Rekordmange deltakere

Ultraløp er kort fortalt løp som er lenger enn et maraton, og interessen for slike konkurranser er i kraftig vekst. I fjor stilte 2.907 løpere på startstreken i ulike norske løp, og det var nesten dobbelt så mange som året før, ifølge tall Kondis har hentet inn.

Men forskning viser at det kan være grunn til å være på vakt dersom du vil prøve deg i de lengste løpene.

– Hjertet fungerer dårligere etter en slik type anstrengelse. Upubliserte data som vi sitter på og jobber med viser ganske tydelige funn. Andre publiserte studier viser også redusert hjertefunksjon etter ultraløp, sier Henning Ofstad Ness som er stipendiat ved NTNU.

Han peker blant annet på økt risiko for hjerterytmeforstyrrelser og hjertestans.

– Den type hendelser får man en økt risiko for etter en slik belastning. Det er likevel ikke garantert at man får negative ringvirkninger, men faren øker, sier Ness.

Krever trening

Startskuddet for Lofoten Ultra Trail går 3. juni i Kirkefjord og løypa følger stort sett terrenget langs sjøen fram til målstreken i Svolvær. Arrangørene har satt en makstid på 37 timer for deltakerne.

Aimee Jørstad er PT-koordinator hos treningssenterkjeden Stamina, og er tydelig på at dette ikke er for alle.

– Det er ekstremt og det er en monsterutfordring for kroppen. Det forutsetter langsiktig forarbeid og trening, og du skal tåle belastning over tid. Hvis du ikke har trent før, bør du ikke hive deg med på et ultraløp, advarer hun.

Hun tror den økende interessen handler om å flytte grenser.

– Jeg tror maraton ble noe som «alle» gjorde, og det fikk noen til å spørre om man kan pushe grensene enda mer. Det er vel en form for selvutvikling og selvrealisering. Kanskje en litt moderne 40-årskrise.

Kart Ultra Trail løype

Slik slynger løypa seg gjennom Lofoten.

Foto: The Artic Triple

– Det er for spesielt interesserte

Under Lofoten Ultra Trail konkurrer deltakerne i flere forskjellige klasser, og påmeldingsfristen er fortsatt ikke gått ut.

Maria Karlsen i Arctic Triple sier de har med seg kiropraktorer, sykepleiere, en lege og Røde Kors på laget, og understreker at de er opptatte av å ta vare på de som deltar.

Og selv om alle kan melde seg på lengste distansen, er hun enig i at det ikke er noe for alle og enhver.

– Det er for spesielt interesserte. Det er vanlige mennesker som har jobber, men med noen ekstra kilometer i beina. De har trent tankene like mye som kroppen.

Ultraløpere løper helst konkurranser lenger enn et maraton. Marit, Frode og Leif skal løpe Oslofjorden Rundt, fra Moss til Horten, i opp mot 24 timer. For småbarnsmoren Marit (38) passer det dårlig med en kneskade rett før løpet. (1:3)