Naturen gjør mesteparten av jobben og mellomlagringen resten når vinter- og vårfanget torsk skal bli mer lønnsom på høsten.
Nå går fiskeindustrien, forskere og dagligvarehandelen sammen i et treårig forskningsprosjekt for å øke verdien og avsetningen av villfanget torsk.
29 millioner kroner er satt av til å løse den gordiske knuten der to tredeler av torskekvoten tas i tre hektiske vintermåneder, mens kvalitetsråstoff er mangelvare senere på året.
– Vi skal stjele alt laksenæringa har gjort teknologisk og få det inn i fiskerinæringa. Den levende torsken blir som en oppdrettsfisk. Vi skal lage den perfekte torsken og selge den når markedet vil ha den, sier seniorforsker Kjell Midling i Nofima.
Utbredt villfangst
Ideen er verken ny eller norsk. En femdel av verdens oppdrettssjømat er ikke klekket ut i oppdrettsanlegg, men fanget vill for å vokse. Bergenske fiskere fikk på slutten av
1800-tallet 100 ganger bedre betalt for stortorsk de hadde fanget på Island og deretter fraktet levende til Grimsby som hadde jernbaneforbindelse til markedet i London.
– I varierende grad har vi holdt på med villfanget fisk etter det. Men ikke som næring eller del av en helhetlig strategi, sier Midling.
- Les også:
- Les også:
Helhetlig satsing
Og det er nettopp dette forskningsprosjektet Catch skal gjøre. Der tidligere forskning og næringsaktivitet har vært stykkevis og delt, skal Catch bidra til en helhetlig satsing.
– Vi skal dekke hele verdikjeden fra fangst til forbruker. Med en tverrfaglig tilnærming skal vi se på hvordan vi bedrer tilgjengelighet og kvalitet, sier prosjektleder Geir Sogn Grundvåg.
- Les også:
- Les også:
Doble kvoter
De siste årene er det gjort flere forsøk på å mellomlagre villtorsk i merder. Myndighetene har støttet opp om tanken med en forsøksordning med dobbelt kvote til fiskere som leverer levende torsk. I januar økte fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) rammen for denne ordningen fra 1.000 tonn i fjor til 4.000 tonn i år.
– Vi ser at ting er i endring og ser for oss at 5.000 tonn vil bli levendelagret i år mot 1.800 tonn i fjor. Dette bør kunne øke til 30.000 tonn innen 2020, sier Grundvåg.
Stor prisforskjell
Den hardt prøvede hvitfiskindustrien ser også muligheter og har lansert planer om å ha merder - såkalte torskehotell - langs hele kysten.
– Det er nesten flaut å se at oppdrettslaks nå selges til en førstehåndspris på 44 kroner kiloen, mens fiskerne får 16 kroner kiloen for torsk, sier finansdirektør Arne Karlsen i det nordnorske fiskerikonsernet Nergård som nå satser på at konsernets trålerflåte også skal levere levende fisk til nye torskehotell
Han tror ikke levendelagringen i seg selv vil utjevne prisforskjellen på laks og torsk.
– Vi kan ikke forvente å få 30-40 kroner for mellomlagret torsk når villfisken selges for 16 kroner. Men ved å kunne tilby fersk torsk året rundt kan vi øke totalnivået ved at snittprisen på torsk blir bedre, sier Karlsen til NTB.