NRK Meny
Normal

Skal forskjønne Nordland for turistene

For å bedre opplevelsen av Nordland er Statens vegvesen i gang med en oppussing av rasteplasser på Helgeland og i Lofoten.

Ureddmonumentet

Krigsminnesmerket på Ureddplassen er til minne om de omkomne etter ubåten «Uredd» ble sprengt av en mine i Fugløyfjorden under 2. verdenskrig.

Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Statens vegvesen skal nå ruste opp stoppesteder langs viktige veistrekninger i Nordland slik at de som ferierer i nord skal få en hyggeligere opplevelse.

For både norske og utenlandske turister er Nord-Norge et populært reisemål. Ifølge NHO Reiseliv var Nord-Norge den regionen i landet med størst trafikkvekst i fjor. Da er det viktig å tilrettelegge for å gjøre opplevelsen best mulig.

– Der særlig viktig å forbedre steder som har ett så flott utgangspunkt fra før, forteller Steinar Skaar som er strekningsansvarlig i Statens vegvesen.

Får verdigheten tilbake

Helgelandskysten får ofte besøk av turister, og Skaar sier det er viktig å tilrettelegge for å gjøre opplevelsen best mulig.

– Ureddplassen er et av de fineste stedene å se midnattssolen på fra riksvei 17, og der har du flott utsikt, forklarer Skaar om rasteplassen på Helgeland.

Tegningen av Ureddplassen

Den nye Ureddplassen er tegnet av Manthey.kula og er utarbeidet av Arkitektur og Landskapsfabrikken.

Foto: LANDSKAPSFABRIKKEN AS

Rasteplassen har ikke bare flott utsikt å by på, men fikk et krigsminne reist for dem som omkom på ubåten «Uredd» under andre verdenskrig. Ubåtforliset ble ikke funnet før i 1985, og to år senere ble minnesmerket avduket av H.M. Kong Olav. Nå ønsker Vegvesenet å gi endre plasseringen den.

– Ureddmomentet har ikke en verdig nok plass så vi trenger å integrere minnesmerket på en bedre måte, sier Skaar.

I tillegg blir det laget en stor amfi av trapp ned til sjøen, slik at det gir en flott sitteplate for å se storhavet og midnattssolen og skjermet fra trafikken.

Vedlikeholdstrengende

Skreda ved Nappstraumen er overgrodd av ugress, det skal nå bli slutt på.

Foto: Jarle Wæhler / Statens vegvesen

Uønsket vegetasjon skal bort

Også i Lofoten planlegges det forbedringer. Blant annet av Rasteplassen Skreda, som ligger i Vestvågøy kommune.

– Skreda har sett sine bedre dager i løpet av sine 20 år, og det er på tide med oppussing, forteller Skaar.

– Vi har allerede bygd om toalettene og satt opp en ny informasjonstavle. Etappe to består av å fjerne ugress og annen tilgrodd vegetasjon, forteller Skaar.

For at rasteplassen skal få den turistvegkvaliteten Statens vegvesen krever skal også hele rasteplassen bygges om. De lager en utsiktsplattform, slik at selve plassen åpnes opp mot havet.

– Vi jobber med å skjerme rasteplassene for støy og trafikk, slik at det går an å oppholde seg der i fred og ro.

Begge de nye anleggene skal etter planen stå ferdig i 2017.

Skreda

Slik ser Skreda ut i løpet av 2017.

Foto: Manthey kula as / Manthey kula as