På øyene mellom Vega og Sandnessjøen har store mengder av vånd gravd opp jorda og spist opp avlingene til bøndene.
Nå skal forskere fra NTNU i Trondheim reise til Helgeland for å forske på den spesielle gnageren.
FORSKER PÅ VÅNDBESTANDEN: Bernt-Erik Sæther skal finne ut hvorfor det er store svingninger i våndbestanden lands Helgelandskysten.
Foto: NTNUJordrottene skal fanges og merkes med en microchip for å spore dyrenes vandringsmønster. Hovedgrunnen til forskningen er at de håper å forstå hvorfor våndbestanden svinger så mye som den gjør langs Helgelandskysten.
– Enkelte år er det veldig mye vånd, og året etter kan det være fritt for dyret. Vi ønsker å finne ut hvordan økosystemet i områder hvor vi har slike dyr fungerer, sier Bernt-Erik Sæther, som er prosjektleder for studien og professor ved Institutt for biologi.
- Les også: Vånden fortsetter å herje i øysamfunnet
Påfører store tap
Invasjonen påfører bøndene store tap, sier landbruk- og miljøvernsjefen Hans Løvmo i Alstahaug kommune til NRK.
– Det er snakk om flere hundre tusen kroner for flere av dem. Det er dramatisk, når landbruksmyndighetene ikke vil gi avlingsskadeerstatning for skadene vånd påfører.
ÅPNER FOR FORSKNING: Landbruk- og miljøvernsjef i Alstahaug kommune, Hans Løvmo er svært positiv til at det kommer forskere til kommunen.
Foto: Harald Krogtoft / NRKDenne skapningen har skapt store problemer for lokale bønder på Helgeland.
Foto: Espen JohansenForskninga er et samarbeid med NIBIO, tidligere Bioforsk på Tjøtta, som skal forsøke å utvikle metoder for å hindre gnagerskader i landbruket.
– Vi må på en eller annen måte finne opp skadeforebyggende tiltak som gjør at man blir mindre plaget, sier Bernt-Erik Sæther fra NTNU.
Ba departementet om hjelp
Kommunen har tidligere bedt Landbruksdepartementet om hjelp, men i et brev skriver departementet at ødeleggelser fra skadedyr ikke gir rett til naturskadeerstatning.
– Departementet har forståelse for at skadene som våndinvasjonen har resultert i er en økonomisk belastning for dem som blir berørt. Skader etter skadedyr gir ikke rett til erstatning etter ordningen for klimabetingede skader eller etter statens naturskade, står det i svaret de fikk.
Ønsker velkommen
At forskerne nå kommer til Helgeland for å lære mer om vånden er landbruk- og miljøvernsjefen Hans Løvmo glad for. Og han håper besøket gir resultater.
– Det er kjempefint at tunge forskningsmiljøer kommer til oss for å forske på vånd. Det viser seg at det er gjort lite på dette området i Norge tidligere, sier Løvmo.
– Jeg håper det nå blir økt oppmerksomhet og forståelse for skadene dyrene påfører. Min oppfatning er at det er liten forståelse for dette hos myndighetene.
VÅNDINVASJON: Gårdshuden Aron er blitt en habil rottefanger, etter at hundrevis av jordrotter har invadert enga til matfar Espen Hestvik Johansen på øya Austbø i Nordland.