Havet langs kysten vår har nemlig blitt surere, men hvor surt det faktisk er og hvordan utviklingen blir fremover er mer usikkert.
Den såkalte havforsuringen har sammenheng med at vi har for mye CO₂ i atmosfæren. Forskning viser at havet absorberer mye CO₂ og har inntil nå tatt opp 25 prosent av drivhusgassene.
– Men havet begynner å nå en grense på hvor mye CO₂ det kan ta opp og har dermed begynt å bli surere, sier professor Grete Hovelsrud ved Nord universitet.
Nytt forskningsprosjekt
Hun har jobbet med klima og klimaendringer i mange år og er en av tre som skal lede et nytt forskningsprosjekt som tar for seg havforsuringen langs kysten vår.
Målet er å finne ut hvilke muligheter eller begrensninger dagens situasjon gir for næringer som holder på i kystområder.
– Tang og tare blomstrer veldig ofte opp som følge av surt hav og det samme gjør alger. Det gir muligheter for denne type industri. Blåskjell og østers er viktige industrier, og vi vet at disse vil påvirkes mer og mer av havforsuring.
- Les også:
Mangler regelverk
Forskerne ser på havforsuringen som en utfordring, men også en mulighet. Samtidig har ikke de som skal forvalte kysten noen forvaltningsmodell eller regelverk som tar inn over seg havforsuring.
– Kystsoneforvaltningen har ikke noe verktøy per i dag og vi vet ikke hvor raskt forsuringen blir fremover eller hvor stort omfanget blir. Dette vil vi forsøke å finne ut av i prosjektet, sier Hovelsrud.
- Les også:
Samarbeid mellom flere
Også Nordlandsforskning, Norsk Kystklimasenter i Lofoten, Vestlandsforsking og Scottish Association for Marine Science er involverte i prosjektet. I tillegg skal Norsk institutt for vannforskning blant annet ta vannprøver og se hvordan organismer påvirkes.
Forskerne skal snakke og diskutere med brukere og forvaltere av kysten og havet. Det kan være personer innenfor havbruk, kystfiske eller andre næringer som tang og tare-industrien, men også forvaltningen.
– Vi skal hjelpe til med å få en forståelse for hvordan politikere og forvaltere kan lage et regelverk. For å få til det er vi veldig opptatte av å involvere de som bruker kystsonen.
- Les også:
- Les også: