Sju tips til spente KlasseQuizere

Her følger noen tips til hvordan deltakere i årets KlasseQuiz eventuelt kan hanke inn et ekstra poeng eller to mens det stormer som verst.

Klassequiz Nordland

Slik kan det se ut hvis laget ditt tar mange nok poeng. Her er det fylkesfinale i Bodø for sesongen 2015.

Foto: Munevver Yildiz / NRK

I løpet av en runde med KlasseQuiz, kan et lag ta i alt tolv mulige poeng. Poengene er fordelt på fire spørsmål på tre kategorier. Elevene vet ikke hvilke kategorier de får før quizen er i gang.

Programlederen leser først opp kategori, og deretter spørsmål. Etter det kan elevene snu spørsmålsarket sitt, og de 45 sekundene begynner å tikke. Hvert svar må stå på arket når tida går ut, hvis ikke kan det ikke regnes som gyldig.Her har vi samlet noen tips og triks til hvordan man kanskje kan score litt bedre enn man ellers ville gjort:

  1. Stol på magefølelsen. Et tips som på ingen måte må underdrives! Utallige ganger vet deltakerne rett svar på spørsmålet, men resonnerer seg bort fra det rette, feiltolker spørsmålet og ender opp med feil svar.
  2. Gå videre før det er for sent. Hvis dere står fast på et spørsmål, gå videre til neste, og se heller om tida strekker til for å se på det vriene spørsmålet på nytt før tida går ut. 45 sekunder går megafort!
  3. Lytt til hverandre. Ikke vær redde for å diskutere og resonnere høyt mens dere holder på. Ofte gir deltakere hverandre gode ideer, og da er ofte riktig svar rett rundt hjørnet.
  4. Ikke bry dere med rettskrivning. Så lenge vi skjønner hva dere har svart, har det ikke noe å si om dere har glemt en S eller lagt på en ekstra H i svaret. Husk på at svaret må stå på spørsmålsarket når tida går ut.
  5. Se på navnet på kategorien. Ofte kan det ligge hint i kategoriens navn. Hvis kategorien er KAM, og det spørres om i hvilket afrikansk land hovedstaden Yaoundé ligger, er det nærliggende å tro at riktig svar er KAMERUN.
  6. Vær korrekte. I KlasseQuizen legger vi oss på en smått streng linje, for at det skal bli mest rettferdig fra fylke til fylke. Hvis vi ber om et fornavn, trenger vi bare fornavnet. Hvis vi ber om et navn, er det fornavn og etternavn vi er ute etter.
  7. Hold humøret oppe. KlasseQuizen skal være artig og lærerik. Det er en konkurranse, men husk på at det aller viktigste er at det skal være artig! Ingen sure miner, og la latteren sitte løst. Lykke til!