NRK Meny
Normal

Sju pågrepet: – Har drevet omfattende kjøp og salg av narkotika på det mørke nettet

Sju personer i alderen 19 til 24 ble pågrepet da Kripos og politiet i Salten onsdag gikk til aksjon mot et narkotikamiljø i Bodø og omegn.

Hasjplante beslaglagt av kripos

Hittil i saken er det beslaglagt ti kilo hasj og en narkotikaplantasje (bildet). Politiet mener det er omsatt et betydelig større kvantum narkotika.

Foto: Kripos

Seks av disse er siktet for grov overtredelse av straffelovens paragraf 162.

Hasj beslaglagt av kripos i Bodø

Hittil i saken er det beslaglagt ti kilo hasj og en narkotikaplantasje.

Foto: Kripos

– Aksjonen kommer som et resultat av en lengre etterforskning rettet mot kjøp og salg av narkotika på det såkalte mørke nettet. Denne virksomheten er viktig å slå ned på. Dette er et område hvor man har kunne operere i fred i altfor lang tid, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til NRK.

«Det mørke nettet» er egne nettverk som er konstruert for å anonymisere brukerne.

– Vi ser en stigende og betydelig bruk at slike nettverk for å omsette narkotika. Risikoen for å bli oppdaget er mindre, og derfor er slik nettverk godt egnet til kriminalitet.

I juni ble fire menn fra Oslo og Skien i alderen 29-31 år pågrepet og siktet for produksjon og salg av narkotika. Det ble den gang tatt omfattende beslag av datamaskiner og narkotika.

– Det er blant annet gjennomgang av disse beslagene som har ført til pågripelsene i Bodø, ifølge Kripos.

Det mørke nettet

Narkobeslag Kripos

Det er også tatt omfattende beslag av datamaskiner. Her er Kripos sitt eget bilde av datautstyret som er brukt.

Foto: Kripos

Politiet blir i stadig større grad utfordret av kriminelles bruk av kryptering og anonymisering på internett. Aksjonene i sommer er et resultat av en økt satsning på etterforskning og tilstedeværelse på Internett.

– Personene vi har pågrepet har drevet omfattende kjøp og salg av narkotika. Det er en tid- og ressurskrevende etterforskning som ligger bak pågripelsene i Salten denne uka, og i Oslo og Skien tidligere i sommer, sier Richard Beck Pedersen, politiadvokat i Kripos.

Kripos vil fortsette etterforskningen av narkotikaomsetning over det det mørke nettet ut over høsten.

– Identifisering av kjøpere og sikring av verdier vil fortsatt være en del av etterforskningen. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Beck Pedersen.