NRK Meny

Sju pågrepet: – Har drevet omfattende kjøp og salg av narkotika på det mørke nettet

Sju personer i alderen 19 til 24 ble pågrepet da Kripos og politiet i Salten onsdag gikk til aksjon mot et narkotikamiljø i Bodø og omegn.

Hasjplante beslaglagt av kripos

Hittil i saken er det beslaglagt ti kilo hasj og en narkotikaplantasje (bildet). Politiet mener det er omsatt et betydelig større kvantum narkotika.

Foto: Kripos

Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Seks av disse er siktet for grov overtredelse av straffelovens paragraf 162.

Hasj beslaglagt av kripos i Bodø

Hittil i saken er det beslaglagt ti kilo hasj og en narkotikaplantasje.

Foto: Kripos

– Aksjonen kommer som et resultat av en lengre etterforskning rettet mot kjøp og salg av narkotika på det såkalte mørke nettet. Denne virksomheten er viktig å slå ned på. Dette er et område hvor man har kunne operere i fred i altfor lang tid, sier politiadvokat Richard Beck Pedersen i Kripos til NRK.

«Det mørke nettet» er egne nettverk som er konstruert for å anonymisere brukerne.

– Vi ser en stigende og betydelig bruk at slike nettverk for å omsette narkotika. Risikoen for å bli oppdaget er mindre, og derfor er slik nettverk godt egnet til kriminalitet.

I juni ble fire menn fra Oslo og Skien i alderen 29-31 år pågrepet og siktet for produksjon og salg av narkotika. Det ble den gang tatt omfattende beslag av datamaskiner og narkotika.

– Det er blant annet gjennomgang av disse beslagene som har ført til pågripelsene i Bodø, ifølge Kripos.

Det mørke nettet

Narkobeslag Kripos

Det er også tatt omfattende beslag av datamaskiner. Her er Kripos sitt eget bilde av datautstyret som er brukt.

Foto: Kripos

Politiet blir i stadig større grad utfordret av kriminelles bruk av kryptering og anonymisering på internett. Aksjonene i sommer er et resultat av en økt satsning på etterforskning og tilstedeværelse på Internett.

– Personene vi har pågrepet har drevet omfattende kjøp og salg av narkotika. Det er en tid- og ressurskrevende etterforskning som ligger bak pågripelsene i Salten denne uka, og i Oslo og Skien tidligere i sommer, sier Richard Beck Pedersen, politiadvokat i Kripos.

Kripos vil fortsette etterforskningen av narkotikaomsetning over det det mørke nettet ut over høsten.

– Identifisering av kjøpere og sikring av verdier vil fortsatt være en del av etterforskningen. Vi kan ikke utelukke flere pågripelser, sier Beck Pedersen.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.