Hopp til innhold

Sju golv har kollapset: – Redd for både folk og fe

Sauebonde Kim Børge Johansen er redd for at barnehagebarn skal bli skadet etter at sju golv i sauefjøs har kollapset. Han har samme type golv, og er skeptisk. – Det skummelt, sier han.

Kim Børge Johansen Valnesfjord i

Bonden som eier gården i Valnesfjord i Nordland er redd for at sauefjøsgolvet hans heller ikke er trygt.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

sju gårder i Norge har det norskproduserte golvet i sauefjøset kollapset. Det er solgt flere hundre slike golv, og bonde Kim Børge Johansen Valnesfjord i Fauske sier han føler seg usikker på om golvet holder.

– Jeg fikk golv og innredning montert for fire år siden. Etter det som har skjedd andre steder i landet er jeg skeptisk, sier han.

Golvet er en kombinasjon av metallplater og plastplater. Men det er kostbart å forsterke det.

– Kombinasjonen plastplater og strekkmetall skulle være et bra golv. Platen skulle være god å ligge på og strekkmetallet ta unna for gjødsel, sier han.

Har barnehage på gården

Gårdsbarnehage i Valnesfjord

Bonde Kim Børge Johansen Valnesfjord er spesielt bekymret for barnehagen på gården, som bruker sauefjøset.

Foto: Leif Inge Larsen / NRK

Det er sju fjøsgolv av samme type som har svikta, og sauer har havnet i møkkakjelleren under golvet. I mars alene kollapset tre ulike gulv, blant annet i Rogaland der rundt 100 sauer ramlet ned. Heldigvis er det kun sauer som har omkommet ved disse uhellene.

– Det er skummelt å tenke på. Vi har en barnehage på gården, som også bruker sauefjøset. De er mye inne hos sauene. Også de er redde.

Solgt flere hundre golv

Fjøsgulv kollapset i Etne

Slik så fjøsgulvet i Etne ut etter kollapsen, der 30 sauer havnet i kjelleren

Foto: Arne Grindheim

Det er rogalandsbedriften Reime som har produsert golvet, og det er solgt flere hundre av dem. Daglig leder Erik Joa sier det kan være overbelastning eller bygningstekniske årsaker til at noen golv har sviktet, men at golvene tåler det de skal.

– Vi vet ikke nøyaktig årsaken til uhellene med alle gulv, men det er ingen informasjon som tilsier at golvene ikke tåler det de skal tåle av belastninger.

– Hvorfor har govene sviktet da?

– Det er et spørsmål om belastning, eventuelt overbelastning. Det kan være andre forhold – som byggtekniske – og utførelser av det, sier Joa til NRK.

– Må ordne opp

Fjøsgulv kollapset

TETTPAKKET: Fjøsgulvprodusenten Reime advarer mot å la sauene stå samlet slik som dette, da vekten kan bli for stor.

Foto: Privat

Norges Bondelag vurderer hva de skal gjøre. Organisasjonssjef Astrid Solberg mener de som har produsert og solgt golvene må ordne opp.

– Vi mener de må ta ansvar for at de har solgt et produkt som ikke tåler det de skal tåle. Det gjelder både produsent og leverandører, som her må være sitt ansvar bevisst.

Bonden i Valnesfjord har montert sikringsanker som skal gjøre golvet tryggere, og han har også fått nye og kraftigere bjelker fra produsenten Reime. Men han antar en kostnad på 100.000 kroner for å få på plass de nye bjelkene, og det er han ikke villig til å koste selv.

– Det har jeg ikke kapital til å koste selv. Det må jeg få støtte til å gjøre, sier han.