Hopp til innhold

Sjøsvak båt erstattes med buss

I dag er hurtigbåten til Træna innstilt - igjen. «Fjordprinsessen» tåler ikke høye bølger, og har ligget mye ved kai den siste måneden. Buss for båt blir nødløsninga.

Træna sett fra Lovund

KREVENDE FORHOLD: på Trænfjorden er det ofte mer enn 2,5 meter høye bølger, og det tåler ikke den nye hurtigbåten 'Fjordprinsessen' som går til Træna.

Foto: Hermann Aasnes Mindrum

Fra og med i dag settes det inn en buss mellom Stokkvågen og Sandnessjøen når hurtigbåten til Træna er innstilt. På Træna er folk glad for ordninga, men han understreker at den bare er midlertidig.

Per Pedersen

Per Pedersen, ordfører Træna

Foto: Øystein Nygård / NRK

– Nei, det er ikke ei varig løsning. Det er ei løsning vi har fått til fordi vi har en hurtigbåt som ikke er skikkelig tilpassa værforholdene på Trænfjorden. Hvis ikke den kan gå så skal vi kunne reise med ferga inn til Stokkvågen og derfra ta buss til Nesna og Sandnessjøen, sier ordfører Per Pedersen.

Nesten 8 av 10 turer innstilt

Befolkningen på Træna fortviler over det nye hurtigbåttilbudet, som Torghatten Nord overtok i starten av februar. De to første ukene hurtigbåten gikk i ruta ble 77 prosent av turene innstilt.

MS "Fjordprinsessen"

MS 'Fjordprinsessen'

Foto: Torghatten Nord

Driftsdirektør i Torghatten Nord, Eirik Olsen forklarer at hovedårsaken er dårlig vær. Fjordprinsessen takler nemlig ikke bølger høyere enn 2,5 meter.

Viser dette at Fjordprinsessen ikke er egnet til å trafikkere sambandet?

– Det er det litt for tidlig å si noe om. Nå befinner vi oss i den verste uværstida på vinteren, så det er for tidlig å konkludere, sa Olsen til nrk.no i februar.

Fylket sparer penger

Nordland fylkeskommune har spart penger på at Torghatten Nord overtok rutene fra februar, cirka 17 millioner kroner på de syv månedene anbudet varer.

Hild-Marit Olsen

Hild Marit Olsen (Ap), samferdselsråd

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Anbudet har en varighet fram til 1. september. Hild-Marit Olsen, som nylig ble samferdselsråd i Nordland har tidligere sagt at hun over å få på plass en bedre løsning etter at perioden er over.

Ordfører Per Pedersen har jobbet sammen med fylket for å få til buss-tilbudet som nå er på plass.

– Vi er veldig fornøyd med denne løsninga, på kort sikt. Så må vi jobbe hardt for å finne ei mer varig løsning på hurtigbåtproblemene.

Folk på Træna fortviler på grunn av den nye hurtigbåttilbudet