Hopp til innhold

Sjøoffiser varetekstfengsles i fire uker

Den drapssiktede skipsoffiseren (35) fra Hellas er varetektsfengslet i fire uker med besøksforbud. Den savnede kvinnen er fortsatt ikke funnet.

Malmskipet «Anangel Explorer», hvor politiet mener drapet har funnet sted, forlot Narvik sent mandag

Politiet tror kvinnen ble drept om bord i lasteskipet Anangel Explorerer, og at hun hadde en relasjon til mannen. Båten la til kai i Narvik lørdag dit den seilte fra Amsterdam.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Mannen som ble pågrepet og siktet for drap på en ukrainsk kvinne i begynnelsen av 30-årene mandag morgen, ble i Ofoten tingrett varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

Kjennelsen var i samsvar med påstanden til aktor, politiadvokat Torgeir Kvitvik i Midtre Hålogaland politidistrikt.

– Vi fikk medhold. Det er vi fornøyd med, sier politiadvokaten til NRK.no

Politiet mener kvinnen ble drept om bord i lasteskipet «Anangel Explorerer», og at hun hadde en relasjon til mannen. Skipet forlot Narvik sent mandag kveld.

– Vi mener det er skjellig grunn til mistanke om at det har foregått et straffbart forhold. Vi tror at siktede kan ha tatt livet av den savnende kvinnen. Da må vi agere deretter og få etterforske saken uten fare for bevisforspillelse, sier politiadvokat Torgeir Kvitvik.

På glattcelle

Mannen, som er 2.offiser om bord i malmskipet, har sittet på glattcelle ved Narvik politistasjon det siste døgnet.

– Målet er å få ham til et fengsel, men foreløpig vet vi ikke hvor. Vi har ikke varetektsplasser, sier Kvitvik.

Han vedgår at saken politiet i Narvik har fått i fanget er meget spesiell.

– Saken involverer flere land og et utenlandsk skip. Og vi har ikke noe lik, sier Kvitvik.

Nekter straffskyld

Forsvarer Egil Malm

NEKTER STRAFFSKYLD: – Han nekter straffskyld og stiller seg uforstående til siktelsen, sier mannens forsvarer Egil Malm.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Advokat Egil Malm, som forsvarer den drapssiktede grekeren, avviser at hans klient har gjort noe galt.

– Vi mente det ikke er grunnlag for varetektsfengsling. Bevisene politiet har anført i saken er for dårlig. Det er ikke årsakssammenheng mellom handlingen siktede har begått og det drapet han er siktet for. Liket av den savnede kvinnen vil være det viktigste beviset i en drapssak. Men her har vi ikke noe lik, sier Malm til NRK.no.

Tirsdagens fengslingsmøte gikk for åpne dører. Siktede forklarte seg via tolk, slik han også har gjort under de to avhørene som er gjennomført til nå.

– Han forklarer seg greit i avhør og har tilbudt sin medvirkning hele veien, sier forsvareren til NTB.

Spørsmålet nå er hvorvidt saken etter hvert vil bli overført til Nederland. Det vil blant annet få innvirkning på en eventuell anke.

– Dette er jo en handling som angivelig skal ha skjedd i Nederland, påpeker Malm.

– Blodspor fra neseblod

Kvitvik avviser at bevisene er svake.

– Den savnede kvinnen er obsevert og loggført inn på skipet, men ikke ut. Mistenkte har flere ganger endret forklaringer, eller har uinnlatt å komme med viktige opplusning, sier Kvitvik til NRK.no.

Det ble funnet blodspor på mannens lugar, men dette blodet stammer ifølge siktede fra neseblod som kvinnen blødde da hun var på besøk om bord i Amsterdam.

– Det kan vi ikke utelukke, sier Torgeir Kvitvik til NRK.no.

Blodet er nå sendt til analyse, og skal sammenliknes med DNA kvinnens ukrainske familie.

DNA sendt til analyse

Politiet i Narvik ber om at et eventuelt funn av en person i sjøen i seilingsruten til båten, meldes til norsk politi.

Politiet i Narvik fortalte tidligere i dag at de har sendt biologisk materiale til Folkehelseinstituttet for utarbeidelse av DNA-profil, i forbindelse med at en sjøoffiser er pågrepet og siktet for drap.

– Det er søkt med kjemisk væske som slår ut på blod og kroppsvæske. Så spesifikt hva det er, vet vi ikke helt, men det er materiale her som kan danne en DNA-profil, opplyste politistasjonssjef Egil Sletteng til NRK.

Skipet ankom Amsterdam West fredag 26. september og satte kursen mot Narvik onsdag 1. oktober. Kvinnen ble meldt savnet til norsk politi i slutten av forrige uke.

Det foregår en parallell etterforskning i Amsterdam, og det er etablert direkte kontakt med nederlandsk politi som sikrer elektroniske spor i tilknytning til havnen og siktede.

«Anangel Explorerer» er nå på vei mot Hamburg. Skipet seiler under filippinsk flagg og har et gresk og filippinsk mannskap.