Serverer 37 millioner norske fiskemåltider hver dag

Norge eksporterte fisk for 53,8 milliarder kroner i fjor. Dette er 20 prosent mer enn i 2009, viser tall fra Eksportutvalget for fisk. – Fantastisk, kommenterer fiskeriministeren.

Laks, oppdrettslaks

NY REKORD:Aldri før har det blitt produsert mer oppdrettsfisk i Norge enn i 2010. Det skjer samtidig som prisene på oppdrettslaksen er de høyeste på 21 år.

Foto: Jon Eeg / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Økningen er på hele 9,1 milliarder kroner fra 2009, viser tall fra Eksportutvalget for fisk.

– Fantastisk. Dette er et tall vi bare må øve oss på å gjenta og gjenta, sier en Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen til NRK.no.

Det var en ydmyk fiskeriminister som kommenterte tallene i dag.

– Jeg vet litt om hvor mye arbeid som ligger bak. Det er fryktelig lett for meg å sette med inn i en varm bil på vei til jobb hver morgen. For dem som har skapt disse resultatene er hverdagen en helt annen. Enten for å dra ut på havet, eller på merdekanten for å fore fisk. All ære til dem, sier Berg-Hansen.

Øker for sjuende år på rad

Det er sjuende år på rad med kontinuerlig vekst for norsk sjømatnæring.

– Dette er egentlig en historie som ikke er til å tro, i en tid hvor verden har stått oppe i en finanskrise, og delvis gjør det ennå.

Men fiskeriministeren advarer mot å hvile på laurbærene.

– Konkurransen er hard på verdensmarkedet. Vi må utnytte mulighetene som ligger i bearbeidingen av norsk sjømat bedre enn i dag. Her ligger det et vediskapingspotensial, sier hun.

37 millioner måltider om dagen

Det ble eksportert 2,7 millioner tonn sjømat. Det er en økning på 93.000 tonn sammenlignet med 2009.

– For å gi et annet bilde på tallet, representerer det 37 millioner måltider med norsk fisk spist en et eller annet sted i verden rundt i verden hver dag, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget til NRK.no.

Høye laksepriser og økte kvoter på villfisk er hovedårsaken til økningen.

Ny oppdrettsrekord

Aldri før har det blitt produsert mer oppdrettsfisk i Norge enn i 2010. Det skjer samtidig som prisene på oppdrettslaksen er de høyeste på 21 år. Dermed ble det solgt laks for 31,4 milliarder kroner til utlandet i fjor. Dette er en økning på 7,7 milliarder kroner fra 2009, viser tallene.

Også salget av villfanget fisk til utlandet gikk svært bra i fjor. Totalen endte på 20,4 milliarder kroner. Eksportutvalget noterer eksportrekorder både for makrell (3,0 milliarder kroner), klippfisk (3,6 milliarder kroner), hyse (1,7 milliarder kroner) og sei (2,1 milliarder kroner).

Frankrike og Russland

Terje E. Martinussen sier eksportøkningen er et eventyr.

– Det har vært en spesiell sterk etterspørsel etter laks og ørret, som øker med 7,4 milliarder kroner 33,1 milliarder kroner. Havbruksnæringen utgjør dermed 62 prosent av samlet norsk sjømateksport. Eksporten av tradisjonelle torskeprodukter viser også økning, men her skyldes veksten de økte kvotene, sier administrerende direktør Terje E. Martinussen i Eksportutvalget for fisk.

Frankrike og Russland er fortsatt våre største markeder

Eksporten til Frankrike var på 5,3 milliarder kroner som er en økning på 588 millioner kroner målt mot 2009. Dette plasserer Frankrike på topp i 2010, Russland beholder en klar andreplass med en eksportverdi på 5,2 milliarder kroner. Økningen for Russland er på 682 millioner kroner.

Kina, inkludert Hongkong, er det markedet med størst vekst i 2010. Veksten passerte 1 milliard kroner eller 48 prosent. Samlet var eksporten til Kina og Hong kong på 3,1 milliarder kroner.

Nedgang i Ukraina

Ukraina er det markedet med størst nedgang i eksportverdi. Ukraina endte på 1,1 milliarder kroner som er en nedgang på 223 millioner kroner.

Eksporten til EU økte med 4,6 milliarder kroner til en total på 31 milliarder kroner. Dette utgjør 58 prosent av totaleksporten.