Da det fredag ble inngått avtale for EØS-midlene for perioden 2014-2021, ble det også erklært enighet om markedsadgang for norsk sjømat i EU.
I praksis betyr det tollfrie kvoter. Filet og bearbeidede produkter som fryst makrell og fersk sild har fått nye kvoter, mens nåværende kvoter for krydder- og eddiksild økes med 50 prosent.
– Jeg er svært tilfreds med at vi nok en gang har fått til markedsforbedringer for norsk sjømat, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) om Norges viktigste marked.
– Vi har fått en veldig god avtale på fisk, mener europaminister Vidar Helgesen (H).
Fornøyd
Sjømat Norge mener regjeringen har gjort en god jobb, selv om interesseorganisasjonen for den norske fiskeri- og havbruksnæringen gjerne skulle hatt mer.
– Spesielt filetsektoren har vært rammet av høye tollsatser i EU. At regjeringen har fått bedret forholdende for filetsektoren, ser vi veldig positivt på. Regjeringen har gjort en god jobb, sier administrerende direktør Geir Ove Ystmark i Sjømat Norge til NTB.
– Vi har flere produkter som fortsatt har toll, blant annet røykt laks. Vårt mål er fri adgang til EU slik annen industri har, fremholder han.
Parallelle forhandlinger
Enigheten om EØS-midlene mellom Norge og EU innebærer at Norge skal bidra med 388 millioner euro i året, rundt 3,4 milliarder kroner. Markedsadgang for fisk er gjort til en del av avtalen, og for å sikre næringen mer forutsigbare kår er avtaleperioden utvidet med to år til sju.
Avtalen gjelder perioden 2014 – 2021, og hvordan næringen eventuelt skal kompenseres for året som er gått, er uklart.
– Til sammen har vi fått en avtale som gir økt forutsigbarhet for næringen, og kvoter som legger til rette for mer bearbeiding i Norge av sild og makrell, mener Aspaker.
– Det er positivt for industrien i Norge og viktig for å utvikle nye markeder for disse fiskeslagene nå som det russiske markedet er stengt.