Stadig flere vil ha henne som ny Sp-nestleder

Sp-politikeren Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal kan bli den største sentrale politikeren fra Nordland på mange år.

Janne Sjelmo Nordås, Senterpartiet

NESTLEDERKANDIDAT: Stortingspolitiker og Sp-veteran Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal er kandidat til vervet som andre nestleder.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

To dager før valgkomiteen i Senterpartiet skal legge fram sin innstilling sier Ola Borten Moe at han kommer til å stille som kandidat til nestledervervet uansett hva valgkomiteen har kommet fram til.

– Ja, jeg stiller til valg som første nestleder under Senterpartiets landsmøte 7. april, sier han til NRK.

Stortingspolitikeren og Sp-veteran Janne Sjelmo Nordås fra Hattfjelldal er kandidat til vervet som andre nestleder. Selv vil ikke Nordås kommentere ledervalget overfor NRK.no. Men leder i Troms Senterparti, Irene Lange Nordahl mener hun har svaret på hvordan landsmøtet vil stemme i april.

Irene Lange Nordahl

– De fleste store fylkeslagene til Senterpartiet vil støtte Ola Borten Moe og stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås som partiets to nestledere, sier Irene Lange Nordahl.

Foto: Arild Moe / NRK

– De fleste store fylkeslagene til Senterpartiet vil støtte Ola Borten Moe og stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås som partiets to nestledere, sier Nordahl til NRK.no.

Foruten Troms, vil Nordland, Finnmark, Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Oppland, Møre og Romsdal og Hedmark vil ha trekløveret Slagsvold Vedum, Borten Moe og Sjelmo Nordås til å overta ledelsen etter bråket som førte til at Liv Signe Navarsete sa ja til et ekstraordinært landsmøte.

Minst kjent

Det er Janne Sjelmo Nordås som er minst kjent av disse tre, men Lange Nordahl mener dette ikke er en ulempe.

– Janne kan bidra med sin solide erfaring. Hun er dyktig og har erfaring fra alle nivåer, både fra kommune- og fylkesnivå, Stortinget og regjeringsapparatet. Med henne på laget får vi en ledelse som både er jordnær og framtidsrettet. Det trenger vi for å få fart på Sp-skuta framover, mener Irene Lange Nordahl.

Mot valgthriller

Det ekstraordinære landsmøtet 7. april skal i utgangspunktet velge helt ny ledertrio for partiet. Likevel er det knyttet lite spenning til selve lederposisjonen. Der er nåværende nestleder Trygve Slagsvold Vedum eneste kandidat.

Det spenningen står om, er nestledervervet. Torsdag legger valgkomiteen frem innstillingen som forteller hvem den mener bør bli nestleder. Etter det NRK erfarer kommer komiteen med en delt innstilling. Flertallet går inn for Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim mens et mindretall holder fast på at Borten Moe skal fortsette. I klartekst betyr det kampvotering.

Splittet i to fløyer

Her er partiet splittet i to fløyer. Den ene vil at Borten Moe skal fortsette i rollen som første nestleder, den andre mener Borten Moe og hans støttespillere har vært medvirkende til den indre uroen i partiet og vil ha ham ut av ledertrioen.

Nord-Norge, Trøndelag og Midt-Norge vil altså ha Borten Moe som første nestleder.

– Ingen ting er avgjort før stemmene er talt opp 7. april, men dette er veldig sterke Senterpartifylker. Et godt lederteam er viktig for å få ro i partiet. Det er også viktig å få et lederteam som gjenspeiler mangfoldet i partiet. Etter hvert som vi høster erfaringer med en Høyre-Frp-regjering, vil det bli stadig mer tydelig at Senterpartiet er en motkraft, sier lederen i Troms Senterparti til NRK.no.

Og den sterkeste støtten får Sjelmo Nordås fra sin egen fylkesleder i Nordland, Monika Sande.

– Vi er glad for at flere fylkeslag støtter henne. Nå blir det spennende å se om vi får viljen vår, sier hun til NRK.no.