Hopp til innhold

Sjeldne trekkfugler trekker turister til Lofoten

At uvanlige gjester lander i Lofoten kan bli en ny business for reiselivsnæringen i Lofoten.

Folk tar bilde av haugugle

ØKENDE INTERESSE: Her er et kobbel av fugleinteresserte fotografer i ferd med å forevige en haugugle under middagen. Interessen for fugletitting er økende.

Foto: Håvard Eggen

Isfugl i Kabelvåg i Lofoten

Denne isfuglen satt ved Kystverkets lokaler i Kabelvåg.

Foto: Martin Eggen

Onsdag denne uken dukket det opp en isfugl utenfor Kystverkets lokaler i Kabelvåg. Den har kun vært observert tre ganger tidligere i Nordland.

– De sperret nok øynene opp da de så den. Den er jo svært eksotisk og veldig sjelden i Nord-Norge, sier fugleguide Martin Eggen.

For bare ei uke siden ble en annen sjelden fugl observert på Værøy for første gang på 30 år. Lundtrupialen skulle egentlig vært i Mexico.

– Fuglekikkere fra Rogaland har allerede meldt sin ankomst for å se på fuglen, sa Håvard Eggen som fant fuglen.

Satser på populær hobby

Slike observasjoner kan nå bli en stor business for reiselivsnæringen i Lofoten.

Martin Eggen i Lofoten Birding

Martin Eggen i Lofoten Birding.

Foto: Lofoten Birding

– Fuglekikking blir bare mer og mer populært. Folk tar gode bilder og deler dem på Facebook, noe som øker interessen, sier Martin Eggen i Lofoten Birding.

Han driver en bedrift som arrangerer turer for fugleinteresserte i sommersesongen. Nå skal de inngå samarbeid med Hvalsafari på Andenes for å tilby flere turer i Vesterålen og Lofoten.

–​ Lofoten er spennende fordi det er en øyrekke ut i havet. Her stopper mange fugler av forskjellige arter. Jeg håper at Lofoten utvikler seg videre som merkevare også som fuglelokalitet.

– Stort potensial

Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Lofoten

Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Lofoten

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Og reiselivssjefen i regionen er også begeistret for ideen om å tilby fugletitting til et internasjonalt marked.

– I Finnmark har fugletitting eksplodert og det er økende i Lofoten. Dette med birdwatching er stort internasjonalt. At noen endelig satser på dette i Lofoten, som har et så rikt fugleliv, er fantastisk, sier Elisabeth Dreyer, reiselivssjef i Destination Lofoten.

Hun øyner store muligheter for flere bedrifter.

– Dette er på tide og jeg har ventet lenge på dette. Det er snakk om å fange øyeblikk og opplevelser. Det skader heller ikke naturen. Jeg er helt sikkert på at det er et marked for dette og det vil bli enda et ben å stå på for Lofoten som opplevelsesarena.

32 000 deltok på fugletelling

Forrige helg var det duket for fugleelskeres helligdag, nemlig EuroBirdwatch. Det handler om å registrere flest mulig fuglearter og individer i løpet av helgen. Hele 243 arter fordelt på ca. 250 000 individer var ny rekord i antall arter i Norge.

Nordland var stedet for sjeldenheter denne gang med både lundtrupial (2. funn i Norge) og stripesanger på Værøy, i tillegg til en ringnebbdykker på Vestvågøy.

De totale resultatene fra Birdlife sin EuroBirdwatch viser at det ble registrert nesten fem millioner fugler i de 41 landene som deltok i Europa og Sentral-Asia. Det var over tusen arrangement som trakk rundt 32 000 deltakere.