Hopp til innhold

Sjelden fugl fra Asia funnet i fjøs i Lofoten

For første gang i Norge er en østlig svartrødstjert observert nord for Oslofjorden. – Som fuglekikker er det sånne fugler som dette man lever for, sier Terje Kolaas.

Her sitter den østlige svartrødstjerten fra Asia og titter ut gjennom vinduet inne i det gamle fjøse

Her sitter den østlige svartrødstjerten fra Asia og titter ut gjennom vinduet inne i det gamle fjøset på Myrland i Lofoten.

Foto: Jon Olav Larsen

Høsten er høysesong for fuglekikkere på leting etter sjeldne fugler.

Da en østlig svartrødstjert fra Asia ble oppdaget på Myrland i Flakstad 12. oktober, fløy den inn i et gammelt fjøs gjennom en åpning ved taket. Før den fant veien ut igjen, flakset den rundt i vinduene.

– At den fløy inn i bygningen er en uvanlig oppførsel, men det samme skjedde nylig med en enda sjeldnere asurnattergal i Skottland, opplyser Simon Rix i Norsk Sjeldenhetskomite for Fugl (NSKF).

DNA fra bæsjen

Simon Rix fra Oslo er medlem av Norsk Sjeldenhetskomite for Fugl, som kvalitetssikrer observasjoner

Simon Rix fra Oslo er medlem av Norsk Sjeldenhetskomite for Fugl, som kvalitetssikrer observasjoner av sjeldne fugler i Norge. Bildet er tatt på Værøy i Lofoten.

Foto: Jon Olav Larsen

Dette er den femte observasjonen i Norge av østlig svartrødstjert, en gruppe underarter av svarrødstjert. Det er den første nord for Oslofjorden. Utseendemessig skiller den seg klart fra vestlig svartrødstjert, som i Norge hekker svært fåtallig sør i landet.

– Det er mulig å bestemme hvilken av de østlige underartene fuglen tilhører, men på grunn av draktvariasjoner må man da kanskje ha hjelp av DNA. Det kan bli hentet fra bæsjen, sier Rix.

Geografisk fangehull

Den østlige svartrødstjerten fotografert rett før den smatt inn i fjøset.

Den østlige svartrødstjerten fotografert rett før den smatt inn i fjøset.

Foto: Jon Olav Larsen

Østlig svartrødstjert hekker i Asia. Simon Rix forklarer at individer som havner i Vest-Europa om høsten har trukket i feil retning.

– Sjeldne østlige arter dukker oftest opp i Norge når det er værsystemer med østlig vind over Sibir som blåser fuglene til oss, eller i hvert fall hjelper dem hit.

Han legger til at mange av de østlige fuglene som trekker feil blir funnet langs vestkysten av Norge fordi de stopper opp når de bare ser hav foran seg.

– Det kan også tenkes at mange fugler følger den norske kysten sørover, og derfor havner i Lofoten som er et geografisk fangehull.

Adrenalinkick

«Bombejegerne» Terje Kolaas fra Levanger (til venstre) og John Stenersen fra Henningsvær på plass på

«Bombejegerne» Terje Kolaas fra Levanger (til venstre) og John Stenersen fra Henningsvær på plass på Myrland. «Eksplosivt» sjeldne fugler blir gjerne kalt «bomber», og for å dokumentere dem brukes gjerne store «kanoner».

Foto: Jon Olav Larsen

Etter at funnet av den østlige svartrødstjerten på Myrland ble kjent, ankom flere fuglekikkere den lille jordbruksbygda ytterst ved storhavet. En av dem var Terje Kolaas fra Levanger. Han befant seg tilfeldigvis i Henningsvær, en drøy times kjøretur unna.

– Som fuglekikker er det sånne fugler som dette man lever for, sier Kolaas etter å ha sett den østlige svartrødstjerten.

Man får et adrenalinkick når man innser at fuglen man har i kikkerten er ekstremt sjelden. Det kan sammenlignes med at femtedivisjonslaget ditt skulle slå Man United, fortsetter Kolaas, som selv har funnet mange sjeldenheter etter å ha trampet rundt på øygruppen Træna på Helgeland om høstene.

Han er med i en gjeng fuglefolk som kaller seg «Træna Trampers».

Mugimakifluesnapper

Plutselig tikker det inn en melding på mobilen til Kolaas. En «eksplosivt» sjelden fugl fra Øst-Asia er sett på Værøy, seks mil sørvest for Myrland her vi står. «Bombejegerne» Kjell Mjølsnes og Geir Kristensen fra Rogaland er finnerne.

– En Mugimakifluesnapper! Kanskje den første for Europa!

Østlig svartrødstjert i Lofoten

Østlig svartrødstjert, en gruppe underarter av svartrødstjert, er kun observert fire ganger tidligere i Norge.

Foto: Jon Olav Larsen