NRK Meny
Normal

Sjekker Lofot-fiskerne

Mattilsynet drar på uventa besøk for å kontrollere hvordan fiskebåter og mottak håndterer fisken.

Skreifisker

FISKER: Nå blir fiskerne kontrollert av Mattilsynet.

Foto: Arild Moe / NRK

Så langt har minst 300 båter og 70 mottaksanlegg blitt kontrollert av Mattilsynets inspektører i den nasjonale ferskfiskkampanjen. Bare i Lofoten er det rundt 600 båter som leverer fisk og av dem har ca. 70 fått uventet besøk.

- En trivelig prat

- Inspektøren så på båten og på fisken. Vi hadde en trivelig prat, sier fisker Bjørn Møller. Han jobber ombord i garnbåten Hardhaus og har nettopp blitt inspisert av Henning Jespersen i Mattilsynet.

Jespersen er en av mange mattilsyninspektører som daglig oppsøker fiskefartøy og mottaksanlegg under årets vinterfiske. Deler av fiskeindustrien har fått kritikk for å slurve med renhold.

Siste medieoppslaget var om mark og e.coli i et fiskemottak i Finnmark. Men den nasjonale ferskfiskkampanjen har så langt ikke avdekket graverende forhold.

LES OGSÅ: Mark og e.coli i fiskemottaket

LES OGSÅ: - Ødelegger for hele næringen

LES OGSÅ: - Selv ville jeg ikke kjøpt fisk derfra

- Førsteklasses vare

- Nå har jeg kontrollert Hardhaus og sett på fisken. Vi finner ingen avvik her, og det er bra, sier Henning Jespersen i Mattilsynet.

- Men jeg kan ikke uttale meg om annet enn det vi ser her i Lofoten. Den vi ser her er at hygiene og behandling er god og tilfredsstillende.

- Er fisken trygg og god?

- Ja, det kan jeg bekrefte. Fisken som selges som fersk er førsteklasses vare.

I år er det enda flere fiskebåter som inspiseres i forhold til i fjor. Årsaken er at det er der fisken håndteres først. Fisker Bjørn Møller fra Reine mener det er bra at Mattilsynet kontrollerer fiskerne og båtene.

- De må bare fortsette med å komme på kaia. Det skal jo ikke være sånn at man skal ha noe å frykte når man har vært på havet. Det er bare positivt at de er ute og kontrollerer.