NRK Meny
Normal

Sjekker Lofot-fiskerne

Mattilsynet drar på uventa besøk for å kontrollere hvordan fiskebåter og mottak håndterer fisken.

Skreifisker

FISKER: Nå blir fiskerne kontrollert av Mattilsynet.

Foto: Arild Moe / NRK

Så langt har minst 300 båter og 70 mottaksanlegg blitt kontrollert av Mattilsynets inspektører i den nasjonale ferskfiskkampanjen. Bare i Lofoten er det rundt 600 båter som leverer fisk og av dem har ca. 70 fått uventet besøk.

- En trivelig prat

- Inspektøren så på båten og på fisken. Vi hadde en trivelig prat, sier fisker Bjørn Møller. Han jobber ombord i garnbåten Hardhaus og har nettopp blitt inspisert av Henning Jespersen i Mattilsynet.

Jespersen er en av mange mattilsyninspektører som daglig oppsøker fiskefartøy og mottaksanlegg under årets vinterfiske. Deler av fiskeindustrien har fått kritikk for å slurve med renhold.

Siste medieoppslaget var om mark og e.coli i et fiskemottak i Finnmark. Men den nasjonale ferskfiskkampanjen har så langt ikke avdekket graverende forhold.

LES OGSÅ: Mark og e.coli i fiskemottaket

LES OGSÅ: - Ødelegger for hele næringen

LES OGSÅ: - Selv ville jeg ikke kjøpt fisk derfra

- Førsteklasses vare

- Nå har jeg kontrollert Hardhaus og sett på fisken. Vi finner ingen avvik her, og det er bra, sier Henning Jespersen i Mattilsynet.

- Men jeg kan ikke uttale meg om annet enn det vi ser her i Lofoten. Den vi ser her er at hygiene og behandling er god og tilfredsstillende.

- Er fisken trygg og god?

- Ja, det kan jeg bekrefte. Fisken som selges som fersk er førsteklasses vare.

I år er det enda flere fiskebåter som inspiseres i forhold til i fjor. Årsaken er at det er der fisken håndteres først. Fisker Bjørn Møller fra Reine mener det er bra at Mattilsynet kontrollerer fiskerne og båtene.

- De må bare fortsette med å komme på kaia. Det skal jo ikke være sånn at man skal ha noe å frykte når man har vært på havet. Det er bare positivt at de er ute og kontrollerer.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Surfer Shannon Ainslie blir jaget av spekkhoggere som forveksler han med sel, skal vi tro forskerne.
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?