Hopp til innhold

Sjekk denne «spøkelses-selfien»

Det minner ikke særlig mye om en selfie ved første øyekast. Men midt inni en glorie av regnbuer, står det en mann.

brockenspkelse

- Det var fascinerende å se hvordan det fulgte etter meg, forteller Kyrre Myklebust. Bak 'Brockenspøkelset' kan man skimte bygda Ballstad i Lofoten.

Foto: Kyrre Myklebust

– Plutselig ble jeg obs på at jeg hadde fått følge!

Turgåer Kyrre Myklebust fra Ålesund har ofte lagt ferien til Lofoten sammen med kona, men denne turen skulle bli hakket mer oppsiktsvekkende enn de andre.

myklebust

Kyrre Myklebust måtte ta seg en runde på google når han kom hjem, for å finne ut hva han nettopp hadde vært vitne til.

For mens Kyrre er på vei ned fra Måltinden i Ballstad begynner tåka å sige på. Med ett ser han sin egen skygge i tåka, omgitt av utallige regnbueringer.

– Det var enda mer spektakulært i virkeligheten, forteller den imponerte Sunnmøringen, som har tatt en litt spesiell selfie.

«Brockenspøkelse»

Fenomenet kalles «Brocken spekter» eller «Brockenspøkelse» og opptrer når sola skinner i ryggen på en person, som ser ned mot et tåkehav.

Det fargespekkede synet ble beskrevet for første gang i år 1780, siden fenomenet ofte viste seg på den tyske fjelltoppen Brocken hvor det lå tåke.

Men til tross for det nifse navnet, ble ikke den ivrige fotografen skremt. Tvert imot.

– Nifst? Nei, det skal nok mer til for å skremme en 50-åring fra Sunnmøre, ler Myklebust som tok kamera fatt og føk rundt for å det perfekte bildet.

– Kona mi begynte å bli engstelig for hvor jeg ble av.

Prøv selv!

– Dette kan oppstå i hvilken som helst tåkelagt fjellside forteller statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt, John Smits.

John Smits

Ifølge statsmeteorolog John Smits oppstår fenomenet når solas stråler brytes og reflekteres i tåkeskyens vanndråper. – Man kan ofte se samme effekten når man sitter i et fly, og ser skyggen av flyet i en skyen.

Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Men det skal noe flaks til for å få til et like godt bilde som Myklebust har fått til.

– Jeg har sett mange bilder hvor ringene er tettere eller fargene svakere. Resultatet kommer helt an på skyene og størrelsen på vanndråpene, sier statsmeteorologen.

Han oppfordrer andre til å prøve på det samme dersom det er litt tåke i fjellet.

– Bare ikke bli for ivrig og gå utfor et stup!