NRK Meny
Normal

Sjefer overvåket sommervikarer hjemmefra: – Ringte og kjeftet

Ansatte ved to serveringsbedrifter i Salten har blitt ulovlig overvåket av bedriftsleder fra hjemme-PC-en. – Ikke akseptabelt, mener Arbeidstilsynet.

Faglig ungdomssekretær i LO, Raymond Alstad.

MISLIKER OVERVÅKING: – Kameraovervåking mens du jobber medfører ekstra stress for ungdommene, forteller faglig ungdomssekretær i LO, Raymond Alstad.

Foto: Privat

Ansatte ved to bedrifter i Salten har blitt ulovlig overvåket av bedriftslederen hjemmefra.

Det kom frem etter at LOs sommerpatrulje var på besøk i forrige uke.

Ungdommene har blitt oppringt av lederen etter at han har sjekket via PC hjemme hva de holdt på med på jobb.

– Ekstra stressfaktor

Dette medfører ekstra stress for ungdommene, forteller faglig ungdomssekretær i LO, Raymond Alstad.

– Det er ikke særlig hyggelig å vite at sjefen sitter hjemme og følger med på hva de gjør. Plutselig ringer han og kjefter dem opp fordi de ikke jobber fort nok.

Alstad sier det fortsatt hører til sjeldenhetene at ungdom varsler om slik overvåking.

– Kynisk

Overvåkingskamera 2

Bedrifter installerer overvåking for å hindre ran og tyveri eller på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Men kameraene kan også brukes til overvåking.

Foto: Kjell Mikalsen

– I hvert fall slik kynisk overvåking som vi her ser et eksempel på, sier han til NRK.

Ofte innfører bedrifter overvåking for å hindre ran og tyveri eller på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. I denne saken dreier det seg om to bedrifter i serveringsbransjen, der begge har samme eier.

Ifølge arbeidsmiljøloven kan arbeidsgiver bare iverksette kontrolltiltak overfor arbeidstaker når tiltaket har saklig grunn i virksomhetens forhold og det ikke blir en uforholdsmessig belastning for arbeidstakeren. I tillegg skal de ansatte informeres om tiltaket.

Varsler Arbeidstilsynet

LOs sommerpatrulje vil kontakte Arbeidstilsynet om saken, og tilsynsleder Johan Furebotten mener at dersom det forgår slik overvåking så det uakseptabelt.

– Dersom det er et reelt behov for å overvåke ansatte skal det drøftes og evalueres sammen med de ansattes tillitsvalgte. Dersom dette er sommervikarer, er det grunn til å se nærmere på praksisen.

Det er slett ikke hverdagskost at Arbeidstilsynet får melding om saker der arbeidsfolk bli fjernovervåket via PC, sier Furebotten.

– Vi er vant med at bedriftsledere er fysisk til stede i sin egen bedrift, sier tilsynslederen.

LO: – Nedslående resultater

Det var forrige uke at LOs sommerpatrulje besøkte bedrifter i Bodø, Saltdal og Fauske.

– Resultatet var nedslående. Det er urovekkende mange bedrifter i Saltdal og Fauske som ikke følger norske lover og regler, sier Raymond Alstad i LOs sommerpatrulje i Nordland.

I Bodø ble det besøkt 141 bedrifter og patruljen fant brudd hos 18,5 prosent av de besøkte bedriftene.

Seksuell trakassering

– I Saltdal besøkte patruljen 30 ulike bedrifter og vi fant brudd hos hele 33,3 prosent av de besøkte bedriftene. I all hovedsak går bruddene ut på manglende, eller mangelfulle arbeidskontrakter og pausebestemmelsene. På Fauske var det ikke noe bedre, av 37 besøkte bedrifter fant patruljen hele 37,8 prosent brudd.

I tillegg har vi kommet tilfeller av seksuell trakassering og en bedrift som ikke har råd til å betale de ansatte lønn. To av disse vil bli meldt til Arbeidstilsynet, opplyser Alstad.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
I tredje episode av Stortvildet må Erna Solberg tegne Jonas Gahr Støre. KrF må debattere som SV og motsatt. Hvem vinner debatten?
 Er Jonas Gahr Støre (Ap) god på seksualundervising? Se episode 2 av Stortvildet.