NRK Meny
Normal

Sjarken hevet fra 80 meters dyp

Sjarken "Marina" har ingen synlige skader som tyder på sammenstøt med det russiske lasteskipet.

Geosund

'Geosund' skal heve sjarken.

Foto: Stein Inge Pedersen / NRK

Fiskebåten ble hevet sent i går kveld, etter å ha ligget på 80 meters dyp utenfor Andøya siden forrige mandag.

Havariinspektør John Wilsgaard sier det er for tidlig å si noe om årsaken til havariet.

Den savnede fiskeren er ikke funnet.

Hevet søndag

Klokken 19.50 søndag startet hevingen, skriver politiet i en pressemelding søndag kveld.

"Hevingen av fiskebåten forestås av båten ”Geosund”. To tjenestemenn fra Midtre Hålogaland politidistrikt samt og to tjenestemenn fra havarikommisjonen deltar under hevingen. Det ble ikke igangsatt heving av vraket før riktig fartøy og hevekapasitet var på plass. Politiet ønsker ikke at det skal påføres vraket unødige skader som kan vanskeliggjøre etterforskningen. Ny pressemelding vil bli sendt når fiskebåten er hevet."

Brukt dagen på forberedelser

Fartyet "Geosund" frå reiarlaget Subsea Norway AS er på plass på staden kor sjarken er funnen, nordvest for Anda fyr. Leiar for undersøkingane til Havarikommisjonen, John Wilsgaard, seier hevinga vil skje i løpet av kort tid.

- Vi har brukt dagen til å førebu arbeidet. Været er heilt perfekt, så innan kort tid reknar eg med at vi er i gang med sjølve hevinga.

Fiskar Kristian Knudsen frå Øksnes omkom då sjarken "Marina" gjekk ned måndag. Sjarken blei tysdag funnen på 80 meters djup. Årsaka til forliset er uklar, difor er det viktig for Havarikommisjonen at sjarken blir heva på ein forsvarleg måte, og så raskt som mogleg.

- Det er mykje straum på havbotnen. Det er viktig at vi klarar å halde utstyret på plass. Det er mye teknikk som skal stemme for at alt skal fungere, difor har arbeidet tatt litt lenger tid enn vi trudde, seier Wilsgaard.

Savnet fisker Kristian Knudsen fra Stø

Tente lys for den sakna fiskaren Kristian Knudsen ved kaféen på Stø.

Foto: Gisle Forland / NRK

Politiet har mistanke om at eit russisk lasteskip kan ha kollidert med sjarken. Fredag fekk skipparen for det russiske skipet status som mistenkt for brot på skipstryggleikslova, nærmare bestemt aktlaus navigering.

Les: Russisk lasteskip blir liggende

Førebels er det uklart om den sakna Knudsen er inne i sjarken. Vidare strandsøk og leiting etter Knudsen er utsett inntil sjarken er heva.