Hopp til innhold

Simon fikk nesten meteoritt i hodet

Simon Kaspersen Jakobsen (13) var bare en halvmeter unna å bli truffet av det som ser ut som en meteoritt fra verdensrommet.

simon meteor

HER LANDET DEN: Simon Kaspersen Jakobsen(13) hadde nettopp gått ut med søpla og var på vei til noen venner, da han hørte noe som smalt ned i bakken en halvmeter fra ham.

Foto: Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg skulle sykle til noen venner, da den datt ned, og jeg hørte i lyden i lufta da den kom, sier Simon til NRK.no.

Han hadde akkurat bært ut søpla fra huset deres i fiskeværet Henningsvær i Lofoten, ved 20-tiden lørdag kveld, da han hørte noe som smalt i bakken, kun en halvmeter i fra der han stod.

Sjelden opplevelse

– Jeg så meg rundt, for å se om noen kasta den på meg. Men da jeg så hvordan steinen så ut, plukket jeg den opp og sprang inn til mamma og dem for å vise den fram, sier Simon.

Ifølge Lofotposten er det et sjeldent fenomen Simon har vært utsatt for. I Norge er det gjennom tidene bare registrert 14 tilfeller av meteoritter som er funnet.

– Den var veldig varm da jeg plukket den opp, men den var sånn at jeg kunne ta på den. Og da trodde jeg at det kunne være en meteoritt, sier han.

Meteorbit

STEINEN VAR VARM OG LUKTET LITT SVIDD: Denne steinen kom etter all sannsynlighet susende ned fra verdensrommet, og var nær ved å treffe 13 år gamle Simon Kaspersen Jakobsen fra Henningsvær.

Foto: Privat

Kan komme susende i 100 km/t

– Meteoritten i Henningsvær ville hatt en fart på rundt 100 kilometer i timen på vei mot bakken, sier professor Allan Krill ved NTNU til Lofotposten.

Han er professor i geologi, og sier at små meteoritter vannligvis brenner opp når de treffer atmosfæren. Til avisa sier han at disse ser ut som stjerneskudd på himmlen for di de gløder når de treffer og passerer atmosfæren. De fleste meteorittene treffer verdenshavene, mens veldig få treffer landejorda.

Til Lofotposten sier Krill at det nærmest er en sensasjon å finne en meteoritt med restvarme i, men sier også at steinen på 32 gram kunne vært farlig dersom den hadde truffet 13-åringen.

– Hva tenker du om at du nesten ble truffet?

– Det kunne vel ha gjort vondt, sier Simon med en liten latter.

Kan teste om steinen virkelig er en metoritt

Astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard har fått se bildene fra familien i Lofoten, og synes funnet ser og høres svært spennende ut, men han er ikke sikker på at dette er en meteoritt.

– Det er vanskelig å si, men førsteinntrykket er at det ikke er en meteoritt, men jeg skulle gjerne ha visst mer om den, fått sett bilder fra flere kanter. Store meteoritter er gjerne litt rundere og slipt i kantene på grunn av luftmotstand og varme i atmosfæren. Men mindre meteoritter trenger ikke være formet slik, sier Ødegaard.

Knut Jørgen Røed Ødegaard holder en meteoritt

FORRIGE GANG EN METEORITT FALT NED I NORGE: Her holder astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard den forrige meteoritten som falt ned i Norge, det skjedde gjennom et tak på et hus i Moss i 2006, og steinen veide 0,750 kg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Han påpeker at det opp gjennom tidene bare er gjort 14 funn av meteoritter i Norge, og at det derfor kanskje er en annen forklaring på steinen. Han anbefaler Simon og familien om å få testet den spesielle steinen.

– De kan teste med en magnet om den er magnetisk, for det kan være en indikasjon på at det er en meteoritt. Til syvende og sist, om man er i tvil, så kan man kjøre en analyse på Tøyen av steinen. Men i de aller fleste tilfeller kan man vurdere dette ut i fra hvor de er funnet og hvordan steinen ser ut, sier Ødegaard.

Skal kanskje gi den bort

Nå ligger steinen i en plastikkpose på kjøkkenet til famillien Kaspersen Jakobsen i Henningsvær, etter at de fikk et tips av en forsker om at steinen ikke burde utsettes for så mye fuktighet.

– Den lukter litt svidd, også har den slike små hull med noe hvitt og grått stoff inni. Også har den en skikkelig glatt side, så det ser ut som den har vært veldig varm på siden, sier Simon.

Simon vet ikke hva han skal gjøre med steinen, kanskje skal han gi den bort, men for tiden ligger den trygt i hjemmet til familien i Henningsvær.

Meteor, henningsvært Simon kaspersen jakobsen

TRAFF RETT UTENFOR YTTERDØRA: Simon sprang rett inn til moren med steinen som holdt på treffe ham lørdag kveld. Han har hatt om stjerneskudd og meteorer på skolen, og Simon fikk en mistanke om hvor steinen kom fra.

Foto: Privat