Den erfarne sildefiskeren Alexander Olsen, styrmann om bord «Skolmen», møtte en voldsom mengde spekkhoggere på yttersiden av Røst i Nordland denne uken.
I videoen han delte på Facebook anslo han at det måtte være over 1000 individer.
– Det var mange, mange hundre. Det er det ikke tvil om, sier han til NRK.
Selv om Olsen har vært på sildebåten i 20 år, har han aldri sett lignende.
– Det var en artig opplevelse. Vi er vant til at det er spekkhoggere ved båten, kanskje både 10 og 15, men hundrevis har jeg ikke opplevd før.
Eksperter på å finne silda
Audun Rikardsen er professor i arktisk og marin biologi ved UiT – Norges arktiske universitet i Tromsø.
Også han lar seg imponere av bildene, som viser mange dyr.
– Fordi de aller fleste spekkhoggerne i nordøst-Atlanteren er sildespisere er det ikke usannsynlig at det kan ha vært over tusen individer i området, i og med at det er så mye sild der nå.
Han forteller at de merket to spekkhoggere ved Skjervøy i november, og før jul dro disse ut i havet.
– Disse vandret etter hvert ned til området ute i havet vest av Røst og har oppholdt seg der siden da, en god stund før fiskebåtene begynte å fiske i det samme området. Det tyder på at det har vært mye sild i området over lengre tid, og det har nok tiltrukket seg flere og flere individer.
Satellittmerket spekkhogger foran KV Sortland.
Foto: Audun RikardsenSamler seg i store mengder
Spekkhoggere følger silda store deler av året, og er eksperter på å finne den. Forskerne anslår at det er rundt 15.000 individer i nordøst-Atlanteren.
Sildefisker Olsen filmet skuet på Røsttunga. Et grunt område utenfor Røst man vet det kan samle seg sild på denne tiden av året.
– Nå samler silda seg i store mengder og er på vei inn til gytebankene fra Helgeland og ned til og med Mørekysten. Da samler også spekkhoggerne seg i det samme området.
At fiskebåtene er der, gir også en forsterkende effekt fordi spekkhoggerne følger sildefiskeflåten.
– Dette er nok årsaken til at vi ser så mye spekkhoggere akkurat der nå.



Full klaff!
Full klaff!
FOTO: Alexander OlsenHer fikk fiskerne på MS Skolmen full klaff i januar i år.
Trekker sørover
Spekkhoggere er smarte dyr. De gjenkjenner lyder fra fiskebåter på lang avstand, og vet at de kan bety et «gratismåltid».
Det er alltid noe halvdød sild å finne rundt nota. Den kan spekkhoggerne bare plukke fritt og slipper slik å bruke energi på å fange den selv, forteller Rikardsen.
Audun Rikardsen ved UiT.
Foto: ODD ARNE OLDERBAKK / NRK– Denne tiltrekningen til fiskebåter er en adferd vi har sett blitt mer og mer vanlig blant spekkhoggere og vi har kartlagt dette i flere studier når silda er inne i fjordene.
Fisket foregikk for litt siden hovedsakelig utenfor Troms og når fisket er ferdig der vil mye av spekkhoggerne trekke sørover.
De vet fra tidligere år at sildefisket vil fortsette der i neste omgang.
Nå først trekker både silda og fiskebåtene gradvis inn mot Trænabanken.
– Hele eventyret siger lenger og lenger inn mot bankene der og sørover til og med Møre. Da vil spekkhoggerne følge etter og spre seg over dette området.