Siktet ulykkessjåfør forlot Norge etter alvorlig trafikkulykke

Den utenlandske vogntogsjåføren ble fratatt førerkortet etter at han kolliderte med en personbil og skadet tre personer. Mandag kveld forlot både sjåføren og vogntoget Norge.

Vogntog sakset og kolliderte med en personbil på E10

VOGNTOG SAKSET: Tre personer er alvorlig skadd i en kollisjon mellom et vogntog og en personbil på E10 vest for Bjerkvik fredag kveld.

Foto: POLITIET

– Både sjåføren og vogntoget har forlatt landet over Bjørnfjell tollstasjon, sier politiadvokat Siv Remen i Nordland politidistrikt.

Mandag kom det en ny sjåfør fra selskapet Girteka Logistics fra Kiruna. Han fikk utlevert papirer og nøkler til vogntoget, og skal ifølge politiet være den som har kjørt vogntoget ut av Norge. Ulykkessjåføren, som er fra Øst-Europa, har blitt med vogntoget ut av landet.

Det ble også foretatt noen små reparasjoner på vogntoget før det kunne kjøre videre.

Måtte skjæres løs fra bilvraket

Det utenlandske vogntoget var fredag involvert i en alvorlig trafikkulykke på E10 ved Prestjord noen kilometer vest for Bjerkvik.

På vei ned en bakke i 80-sonen fikk vogntoget sleng på hengeren og sakset over veien. I samme øyeblikk kom det en personbil i motgående kjørefelt, som nærmest ble knust i møtet med vogntoget. I bilen satt det tre menn i 60- og 70-årene, som ble sittende fastklemt i bilvraket. Samtlige ble fraktet til sykehus med alvorlige skader.

I etterkant av ulykken uttalte politiet at det var utrolig at de tre mennene fra Grovfjord i Troms overlevde ulykka.

Det var avisen Fremover som først omtalte forsvinningsnummeret i Bjerkvik mandag kveld.

Politiaksjon med blålys

Vogntog og personbil kolliderte i Bjerkvik/E10

Fredag ble tre menn i 60 og 70-årene skadd i en trafikkulykke på E10 vest for Bjerkvik. Personbilen fikk store materielle skader i ulykken.

Foto: Politiet

Politiet fikk ifølge avisen melding allerede tidlig mandag ettermiddag om at vogntogsjåføren var observert ved vogntoget utenfor Trollvikgården ved E10 i Bjerkvik. Opplysningene gikk ut på at det så ut som vogntogsjåføren var i ferd med å stikke av med vogntoget.

Politiet skal ha rykket med blålys og påtruffet sjåføren. Han skal ha forsikret politiet om at han ikke hadde tenkt å stikke av.

– Vi kan bare stole på det han forteller, uttalte operasjonsleder Yngvar Fredriksen ved Nordland politidistrikt til Fremover rundt klokken 17 mandag ettermiddag.

Politiadvokat Siv Remen, Nordland politidistrikt

Politiadvokat Siv Remen i Nordland politidistrikt.

Foto: Nils Mehren / NRK

Mandag kveld fikk både politiet og avisen tips om at vogntoget var forsvunnet. Tollvesenet på Bjørnfjell ble varslet, i tillegg til at politiet hadde egne patruljer ute på veien.

Kommunikasjonssvikt innad i politiet

Tirsdag morgen omtaler politiet forsvinningen som «udramatisk».

– Vogntoget er hentet på lovlig måte, og det har ikke skjedd noe straffbart, sier politiadvokat Siv Remen.

– Hvorfor ble det satt i gang en politiaksjon for å få tak i sjåføren?

På det tidspunktet politiet fikk melding om at vogntoget var i bevegelse, har det vært en kommunikasjonssvikt imellom mannskapene lokalt og operasjonssentralen i Bodø, som har sendt ut patruljen.

– Skulle han ha oppholdt seg i landet inntil det var avklart?

Ja, ideelt sett skulle han ha vært her, men han har for så vidt ikke gjort noe straffbart med å forlate, sier Remen til NRK.

Vitner som kom bak vogntoget ulykkeskvelden forklarte at sjåføren ikke slakket farten ned bakken før det smalt. Vogntogsjåføren fikk beslaglagt førerkortet for ikke å ha avpasset farten etter forholdene, og har fortsatt status som siktet i saken.

Han har midlertidig mistet førerretten i Norge. Hva som skjer om han skulle komme tilbake til Norge, skal politiet nå vurdere.

Dersom siktelsen ender med påtale tror politiet det skal gå greit å få tak i sjåføren.

– Vi antar at vi kan nå ham via selskapet hvor han er ansatt. Foreløpig er det ikke tatt noen påtalemessig beslutning. Det vil vi gjøre når vi har ulykkesrapporten fra Statens vegvesen om et par uker, sier Remen.

Vogntoget som var involvert i ulykken var helt nytt og skodd etter forholdene med piggdekk på samtlige drivhjul.

– Vogntoget var utrustet på godkjent måte, opplyser Remen.

– Forvirret og i sjokk

Kristian Kaas Mortensen, Girteka

– På vegne av selskapet vil jeg beklage ulykken som skjedde på E10. Sjåføren er svært erfaren og vogntoget var helt nytt og utrustet for norske vinterveier. Det var svært glatt på veien, og dette var en ulykke under ekstreme værforhold, sier direktør Kristian Kaas Mortensen i Girteka.

Vogntoget er nå på vei til transportgiganten Girtekas hovedkvarter i Litauen hvor det skal undersøkes på verksted før det skal ut på veien igjen.

Kristian Kaas Mortensen som er strategisk direktør i Girteka avviser overfor NRK at sjåføren stakk av.

– Når man har vært involvert i en ulykke er man litt i sjokk. Da vil man hjem og være sammen med familien sin, sier Mortensen.

Han understreker at sjåføren ikke blir oppsagt, men kommer ikke til å bli sendt tilbake til Norge så lenge han ikke har lov å kjøre bil i landet.

Vogntoget hadde ingen last det kolliderte på E10.