NRK Meny
Normal

Har avdekket over 50 overgrep mot unge gutter

Politiet i Salten har avdekket over 50 overgrep mot unge gutter. Åtte menn er siktet i saken som ble rullet opp i februar i fjor.

Video Overgrepssak i Bodø

GÅR GJENNOM BESLAG: Politioverbetjent Charlotte Ryen Berg med en del av beslaget som politiet gjorde vinteren 2011.

I februar i fjor ble seks menn siktet i en større overgrepssak i Bodø-området. Saken startet med at en 19-åring og en 41 år gammel mann ble pågrepet og fengslet, siktet for nedlasting av overgrepsfilmer mot barn.

Politiadvokat Bjarte Walla

Politiadvokat Bjarte Valla.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I tillegg til de seks som ble siktet i fjor, har ytterligere to menn nå blitt involvert i saken, skriver Avisa Nordland.

– Denne saken handler om en serie med overgrep mot unge gutter, det dreier om over 50 overgrep. Totalt er åtte personer siktet i saken, sier påtaleansvarlig Bjarte Valla til nrk.no.

Tok kontakt via nettet

– Vi anser at tre-fire av dem er hovedmenn. En av disse har vært spesielt aktiv, sier påtaleleder i Salten politidistrikt, Heidi Kløkstad til Avisa Nordland.

Som NRK skrev i fjor fikk mennene kontakt med guttene via det homofile nettstedet Gaysir. Kontakten skal også ha skjedd via telefon og MSN.

– Mange av guttene går igjen som offer. Guttene har nærmest gått på rundgang i denne saken, sier Kløkstad.

Fra å kun gjelde besittelse av overgrepsbilder, utviklet saken seg også til å gjelde fysiske overgrep mot unge gutter, noen under 14 år.

Ingen er fengslet

Ingen av de åtte er varetektsfengslet for øyeblikket, men flere har sittet fengslet i lengre eller kortere perioder.

Siktelsene spenner fra seksuelle omgang med mindreårige til seksuelle handling med mindreårige.

– Har tatt lang tid

Ifølge Avisa Nordland er flere av de pårørende sinte og frustrerte fordi etterforskning har pågått i over et år.

Walla forstår reaksjonen, men sier at saken er svært omfattende.

– Saken handler om flere mistenkte og flere fornærmende. Etterforskningen har ledet oss inn i nye sidespor, og av den grunn så har etterforskningen tatt lang tid. Det er naturlig når saken blir så komplisert og omfattende, men det er alltid i vår interesse og får avgjort en sak så tidlig som mulig, sier Valla.

– Når kommer saken opp for retten?

– Vår plan er å avgjøre de minst kompliserte sakene før vi tar fatt på de alvorligste sakene. Vi er fortsatt ikke sikre på når sakene blir berammet for retten.