NRK Meny
Normal

Har avdekket over 50 overgrep mot unge gutter

Politiet i Salten har avdekket over 50 overgrep mot unge gutter. Åtte menn er siktet i saken som ble rullet opp i februar i fjor.

Video Overgrepssak i Bodø

GÅR GJENNOM BESLAG: Politioverbetjent Charlotte Ryen Berg med en del av beslaget som politiet gjorde vinteren 2011.

I februar i fjor ble seks menn siktet i en større overgrepssak i Bodø-området. Saken startet med at en 19-åring og en 41 år gammel mann ble pågrepet og fengslet, siktet for nedlasting av overgrepsfilmer mot barn.

Politiadvokat Bjarte Walla

Politiadvokat Bjarte Valla.

Foto: Øystein Nygård / NRK

I tillegg til de seks som ble siktet i fjor, har ytterligere to menn nå blitt involvert i saken, skriver Avisa Nordland.

– Denne saken handler om en serie med overgrep mot unge gutter, det dreier om over 50 overgrep. Totalt er åtte personer siktet i saken, sier påtaleansvarlig Bjarte Valla til nrk.no.

Tok kontakt via nettet

– Vi anser at tre-fire av dem er hovedmenn. En av disse har vært spesielt aktiv, sier påtaleleder i Salten politidistrikt, Heidi Kløkstad til Avisa Nordland.

Som NRK skrev i fjor fikk mennene kontakt med guttene via det homofile nettstedet Gaysir. Kontakten skal også ha skjedd via telefon og MSN.

– Mange av guttene går igjen som offer. Guttene har nærmest gått på rundgang i denne saken, sier Kløkstad.

Fra å kun gjelde besittelse av overgrepsbilder, utviklet saken seg også til å gjelde fysiske overgrep mot unge gutter, noen under 14 år.

Ingen er fengslet

Ingen av de åtte er varetektsfengslet for øyeblikket, men flere har sittet fengslet i lengre eller kortere perioder.

Siktelsene spenner fra seksuelle omgang med mindreårige til seksuelle handling med mindreårige.

– Har tatt lang tid

Ifølge Avisa Nordland er flere av de pårørende sinte og frustrerte fordi etterforskning har pågått i over et år.

Walla forstår reaksjonen, men sier at saken er svært omfattende.

– Saken handler om flere mistenkte og flere fornærmende. Etterforskningen har ledet oss inn i nye sidespor, og av den grunn så har etterforskningen tatt lang tid. Det er naturlig når saken blir så komplisert og omfattende, men det er alltid i vår interesse og får avgjort en sak så tidlig som mulig, sier Valla.

– Når kommer saken opp for retten?

– Vår plan er å avgjøre de minst kompliserte sakene før vi tar fatt på de alvorligste sakene. Vi er fortsatt ikke sikre på når sakene blir berammet for retten.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.