Sier opp nesten halvparten av de ansatte

Mangel på oppdrag gjør at 70 ansatte i oljeserviceselskapet Wasco har fått oppsigelse. Det kommer ikke som noen overraskelse, ifølge personalsjefen.

Wasco

– Mangelen på oppdrag gjør at vi dessverre har måttet si opp 70 ansatte, sier personalsjef Stein Erik Myhre i Wasco.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Dessverre er virkeligheten slik at dersom vi ikke har oppdrag og kunder, så har vi heller ikke arbeid. Vi må sette tæring etter næring, vi også, sier Stein Erik Myhre i Wasco.

Dermed har 70 av de 180 Wasco-ansatte i Mo i Rana nå fått varsel om oppsigelse.

Det skjer samtidig som selskapet nå er i ferd med å gjøre seg ferdig med deres første oppdrag, nemlig produksjon av Polared-rør på oppdrag fra Statoil.

Polarled-rørledningen skal lede gass fra feltet Aasta Hansteen i Norskehavet til Nyhamna gassanlegg, og Wasco fikk jobben med å påføre rørene belegg.

Mangler oppdrag

Til tross for at avdelingen på Mo selskapet har levert, er det ikke kommet nye oppdrag. Det er årsaken til at flere ansatte nå må gå.

– Vi har vært opptatt av å vise at vi kan levere innenfor tiden nettopp for å få nye oppdrag. Det har det dessverre ikke blitt innenfor de neste seks månedene. Med dagens regler er oppsigelse det eneste alternativet vi har, forklarer Myhre.

– At dette kunne skje er noe vi har vært åpen på overfor de ansatte og fagforeninger, legger han til.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Wasco, Mo i Rana

Det malaysiske konsernet har investert over 300 millioner kroner i fabrikkanlegget ved Rana Industriterminal.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Det malaysiske konsernet har investert over 300 millioner kroner i fabrikkanlegget ved Rana Industriterminal. Personalsjefen påpeker at de har en femårskontrakt med Statoil, og at de har en intensjon om å være på Mo fremover.

– Da snakker vi om et perspektiv på 5-10 år. Men vi er som alle andre avhengig av oppdrag, og dessverre påvirket av oljeprisen.

– Samtidig ser vi at det kommer nye oppdrag fremover. Dessverre kommer de ikke innenfor den tidsrammen som gjør at vi kunne unngå oppsigelser, legger Myhre til.

Snakker med Statoil

Nå fokuserer Wasco på å skaffe seg flere oppdrag, og satser blant annet på å vinne flere anbud fra Statoil.

På et møte med Statoil i Stavanger neste uke skal flere potensielle prosjekt diskuteres. Stein Eirk Myhre nevner Johan Sverdrup som ett mål.

– Vi er i en løpende dialoig med Statoil. Selv om det er flere leverandører inne i bildet, er vi de eneste i Norge. Vi håper vi har klart å bevise at vi er til å stole på, og dermed aktuelle fremover.

NAV: – Alvorlig

Konstituert NAV-leder i Rana, Elin Skevik, sier til NRK at de nå vil orientere de 70 ansatte om deres rettigheter og muligheter, samtidig som de vil gi dem bistand.

– Det er alltid alvorlig når vi mottar meldinger om oppsigelser, og spesielt når så mange mister jobben sin. Vi har allerede hatt dialog med bedriften, og skal nå gjennomføre informasjonsmøter med de oppsagte.

Når det gjelder bruken av arbeidsrettede tiltak understreker Skevik at det er for tidlig å si noe om behovet nå.

– Dette vil vurderes i hvert enkelt tilfelle, etter hvert som vi får oversikt over den enkeltes situasjon.