NRK Meny
Normal

Førskolelærerne sier nei til løpende barnehage-opptak

Førskolelærerne krever mer bemanning før det kan bli aktuelt med flere opptak i året. – Men vi forstår fortvilte foreldre som står uten barnehageplass.

Trond Tandberg og Bitte Aasegg i Utdanningsforbundet i Bodø

I Nordland står flere hundre barn uten barnehageplass, fordi de ble født etter 1. september i fjor.– Vi skjønner frustrasjonen hos foreldrene, men det er ressurskrevende å ta imot nye barn flere ganger i året, sier Bitte Aasegg i Utdanningsforbundet i Nordland. Her sammen med kollega Trond Tandberg.

Foto: Kari Skeie / NRK

Utdanningsforbundet krever at bemanningen i barnehagene styrkes før det kan bli aktuelt med flere opptak i året.

I Nordland står flere hundre barn uten barnehageplass, fordi de ble født etter 1. september i fjor. Ifølge Utdanningsforbundet mangler det 4000 førskolelærere på landsbasis, og det å ta imot nye barn er ressurskrevende

– Vi skjønner frustrasjonen hos foreldrene, men det er ressurskrevende å ta imot nye barn flere ganger i året, sier Bitte Aasegg i Utdanningsforbundet i Nordland.

Det er ikke nok førskolelærere til å ivareta god kvalitet, ifølge forbundet.

– Slik situasjonen er nå mener vi at det ikke er nok bemanning i barnehagene, sier hun til NRK.no.

– Veldig tungvint

Lise Mentzoni, Sivert 2 år, og Oscar 5 mnd

Lisa Mentzoni med barna Sivert (2) og Oscar (5 md.). Oscar må foreløpig vente på barnehageplass.

Foto: Adrian Dahl Johansen / NRK

I går fortalte NRK om Lise Mentzoni i Bodø som ikke har fått barnehageplass til minstemann Oskar på fem måneder. Det kan bli mange formiddagskonserter på torget også utover høsten.

Bodøkvinnen rammes av den statlige lovregelen som kun gir barn født før 1. september krav om plass under hovedopptaket i august. Barn født etter 1. september har ikke krav om plass før neste opptak året etter. Dermed risikerer man å vente opptil et år før man får ungen i barnehage.

– Vi må bare belage oss på at vi ikke får plass. Det er tungvint når to er i jobb, sier hun til NRK.no.

Og Bodø-gutten er ett av om lag 220 barn bare i de tre største byene i Nordland som er født etter 1. september i fjor. Dette er barn som ifølge loven ikke har krav på plass, men som likevel har behov for plass.

Bitte Aasegg i Utdanningsforbundet i Nordland har forståelse for at det føles urettferdig.

– Vi i Utdanningsforbundet har jobbet hardt for å få en lovfestet rett til barnehageplass. Vi skjønner det er frustrerende at fødselsdatoen skal bli avgjørende, sier hun.

Mangler 4000 lærere

Men det får ikke hjelpe at det er frustrerende. Utdanningsforbundet mener mer bemanning må på plass før det kan bli en mer fleksibel ordning for inntak.

– Slik som det er nå mangler vi over 4000 barnehagelærere. Fra før er det bare 33 prosent av den totale bemanningen i barnehage som er førskolelærere. I tillegg ser vi at det kuttes i den generelle bemanningen år etter år. Nå er det sagt at i 2020 skal man få en bemanningsnorm. Det vi ser nå er at kommunene bruker tiden på å kutte stillinger i barnehagesektoren, sier Aasegg.

Hun tror at løpende opptak gjennom hele året, vil gå ut over de ungene som allerede har plass.

– Det må være nok lærere til å kunne ta vare på de barna som allerede er der når det kommer nye inn og skal ha tilvenning.


Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.