Hopp til innhold

Sibirkulde torsdag, men ikke så kaldt som Yr melder

Torsdag vil nordlendingene virkelig få føle på hvordan det er å leve i Sibir. – Men ikke stol på langtidsvarselet på Yr, ifølge meteorologene.

Evenesvika søndag ettermiddag. Is og sjø nærmest i brann i det spesielle lyset.
Foto: Bodil Kristine Fagerthun

Ikke la deg lure av vårtegn som hestehov – det bli bikkjekaldt i over ei uke framover.

Hestehov 5. januar

Enkelte vårtegn kommer tidligere enn andre, skriver Marthe Terese Markussen, som fant en hestehov på Tjøtta i Alstahaug 3. januar.

Foto: Marthe Terese Markussen

– Høytrykket som nå befinner seg over Sibir er i ferd med å trekke seg vestover. Torsdag når den Nord-Norge. Sprengkulda vil gi temperaturer på under 30 minusgrader i grensetraktene, sier meteorologikonsulent Trond Robertsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Men så kaldt som langtidsvarselet på yr.no, blir det ikke avkrefter Robertsen. Her står det blant annet at Sandnessjøen får 17 minusgrader og Stokmarknes minus 20.

Feil på Yr.no

Langtidsvarsel sliter med altfor kalde temperaturer de nærmeste dagene på kysten av Nordland, skriver Yr på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Det er en modelldatafeil. Systemene våre får trøbbel i kystnære farvann, fordi det ikke tas høyde for havtemperaturene, forklarer Trond Robertsen.

Ifølge Værvarslinga i Nord-Norge blir det «bare» minus 7–8 grader i Sandnessjøen mot helga.

– Men på Saltfjellet blir det bikkjekaldt med minus 32. Sprengkulden vil holde seg til over helga. Da sørger et skysystem for at temperaturen stiger noe. Men høytrykksperioden med klart og kaldt vintervær vil holde seg de 10 systemer våre rekker. Så vidt jeg kan se blir det samme værtype neste fredag, sier meteorologikonsulenten i Tromsø.