Ship o'hai, for en monsterfangst!

Ørjan Isaksen fra Sleneset i Lurøy kommune fikk seg en skikkelig overraskelse da han skulle trekke seigarnene i forrige uke.

Ørjan Isaksens håbrann

Seifiske endte med en nesten hundre kilo tung hai i garnet.

Foto: Privat

Istedenfor sei, lå nemlig en 99 kilo tung hai og sprellet i nettet. Det var ny rekord for den erfarne fiskeren.

– Den var tung og vanskelig å få inn i båten. Jeg måtte bruke bommen for å løfte den. Heldigvis var det fint vær, så jeg fikk det til, sier Isaksen.

Den usedvanlige fangsten ble tatt utenfor Træna torsdag i forrige uke. Dette skriver Helgelands Blad, som først omtalte saken.

– Smaker kalv

Den aktuelle haiarten, håbrann, kan tilberedes til et velsmakende måltid. Kjøttet skal ikke være ulikt kalvekjøtt. Yrkesfiskeren Isaksen valgte imidlertid å selge sin storfangst til et fiskebruk.

- Hundre kilo fisk er mye å ta med hjem for å koke, flirer han.

Han håper nå at haien kan gi klingene mynt i kassa. Håbrannen, som er fredet og satt på Verdens naturvernunions rødliste, kan selges som en delikatesse dersom den tas som bifangst.

Saken fortsetter under bildet ...


Kan bli tre meter lang

Ørjan Isaksens håbrann

Haien skal snart bli noens middag.

Foto: Privat

Isaksen bedyrer at han ikke ble redd da han oppdaget haien i garnet. Til tross for at håbrannen kan bli hele tre meter lang og omtrent 200 kilo tung, regnes den nemlig ikke som spesielt farlig for mennesker. Haiens kosthold består vanligvis av makrell og sild.

Håbrann finnes langs hele norskekysten. Ifølge Store Norske Leksikon har det spesielt på Vestlandet blitt fisket etter arten med drivliner.

Torsdagens fangst er langt fra første gang det har blitt tatt store rovfisk utenfor den norske kysten. I 2010 kjeklet fiskeekspertene om et 150-kilos monster tatt utenfor Karmøy. I sommer ble en mindre variant fanget utenfor Bergen.