Normal

Setter inn ulykkesferge: – Vi håpet dette ikke skulle skje

Ulykkesferga MF Godfjord skal repareres og settes inn i sambandet Tjøtta–Forvik 15. mars 2016. – Det har bygget seg opp en misnøye i befolkningen med denne ferga, og det skal man ha respekt for, sier ordfører.

#Redningsskøyta Uni Helgeland bistår i arbeidet etter at MF Godfjord grunnstøtte

Bilferga «MF Godfjord» skal nå tilbake i trafikk. Torghatten Trafikkselskap vil nå få fergen reparert, og etter planen vil de sette den inn i sambandet Tjøtta–Forvik i mars neste år.

Foto: Redningsselskapet

– Selvsagt må vi ha tiltro til at Torghatten trafikkselskap har satt ferga i stand slik at den fungerer 100 prosent teknisk. Men dette var ikke den nyheten vi hadde håpet på. Det har bygget seg opp en misnøye i befolkningen med denne ferga, og det skal man ha respekt for, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen i Vevelstad.

Krasjet fem ganger på et år

I september i år dundret bilferga inn i fjellveggen ved Stokkasjøen, noe som førte til at vannet fosset inn i salongen hvor ni passasjerer oppholdt seg. Ingen ble skadd, og alle kom seg trygt til land. Siden da har båten ligget ved Slipen i Sandnessjøen for overhaling.

Da var det femte gangen «Godfjord» krasjet på ett år, og Andreassens forgjenger i ordførerstolen Ken-Richard Hansen (Sp) håpte ferga burde hogges opp til spiker.

Vil beholde «Brandal»

– Befolkningen i Vevelstad hadde vært mye bedre tjent med at ferga som nå trafikkerer i sambandet «Brandal» fikk fortsette. Denne tar langt flere biler enn «Godfjord». I høst mistet vi også suppleringsferga, noe som gjør at vi blir ekstra hardt rammet når Godfjord skal tilbake i sambandet, sier Andreassen.

Ordføreren klandrer ikke bare fergerederiet for det som nå skjer.

– Mye ligger i anbudskriteriene fra Nordland fylkeskommune. Vi vi nå komme i dialog med fylket.

Neste høst skal en splitter ny bilferge med en kapasitet på 60 personbiler settes inn i Tjøtta-Forvik-sambandet.

Har undersøkt markedet

Rederiet opplyser i en pressemelding at det er i kriteriene i anbudet i kombinasjon av hvilke ferger som er tilgjengelige i markedet og muligheten for reparasjon av Godfjord som er årsaken til valget som nå er tatt.

(artikkelen fortsetter under)

Grunnstøting i Vevelstad

Ni personer ble evakuert da ferga MF Godfjord gikk på grunn 21. september ved Stokkasjøen på Helgeland.

Foto: LARS STOKKA ARNESEN

– Vi har undersøkt markedet, men det er ingen ferger som oppfyller anbudskravene og som er tilgjengelig for TTS, sier administrerende direktør i TTS Stein Andre Herigstad-Olsen.

Ferga blir satt i stand og reparert ved Slipen i Sandnessjøen, og det blir samtidig gjort omfattende oppgraderinger, ifølge Herigstad-Olsen.

– Motor, gir og mekaniske komponenter får full overhaling og manøversystem blir oppgradert. Det blir også ny og moderne salong og passasjerområdene blir totalrenovert, sier han.

Ordføreren er ikke helt fornøyd med forklaringen fra rederiet.

– Selv om ei ferge er OK teknisk, er den for liten for sambandet. Vi ser også at trafikken har økt etter at «Brandal» ble satt inn, sier ordfører Kari Anne Bøkestad Andreassen i Vevelstad.

Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag.

HER SMELLER DET: Bilferga MF 'Godfjord' måtte på verksted etter en kollisjon torsdag. Nå har bilfergen krasjet igjen. Dette er det tredje uhellet på fergestrekningen Tjøtta-Forvik siden torsdag. FOTO: Ole-Christian Olsen / NRK